Kadaweryna


Kadaweryna w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Niebezpieczeństwo

Kadaweryna (pentametylenodiamina), NH2(CH2)5NH2organiczny związek chemiczny z grupy diamin, jedna z protamin, amina biogenna będąca produktem dekarboksylacji aminokwasu lizyny, powstaje jako produkt metabolizmu bakterii, a także w procesie gnilnym białka według reakcji:

NH2-(CH2)4-CH(COOH)-NH2 (lizyna) → NH2-(CH2)5-NH2 (kadaweryna) + CO2

Ma postać oleistej cieczy bez wyraźnej barwy. Należy do tzw. trupich jadów, ma silny, nieprzyjemny zapach rozkładających się zwłok i jest szkodliwa dla zdrowia (uszkadza układ krążenia). Działa jednak stabilizująco na rybosomy.

Kadaweryna i putrescyna zostały odkryte w 1885 roku w mikroorganizmach przez Ludwiga Briegera.

Nazwa pochodzi od łacińskiego cadaver – trup, zwłoki.

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d Kadaweryna (nr 33211) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski.
  2. a b c d Kadaweryna (ang.). [martwy link] The Chemical Database. Wydział Chemii Uniwersytetu w Akronie. [dostęp 2013-06-16].[niewiarygodne źródło?]
  3. a b Cadaverine, [w:] ChemIDplus [online], United States National Library of Medicine [dostęp 2013-06-16]  (ang.).

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Kadaweryna" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy