Kajzerka


Kajzerka w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Kajzerka

Kajzerka (niem. Kaisersemmel, Kaiserbrötchen) – mała, okrągła bułka z charakterystycznymi pięcioma promienistymi bruzdami na wierzchu. Masa kajzerki wynosi około 50 gramów[1], wypiekana jest zazwyczaj z mąki pszennej, słodu, zakwasu lub drożdży, soli i wody. Posypywana jest czasami ziarnami maku, sezamu, rzadziej pestkami dyni, siemieniem lnianym lub ziarnami słonecznika.

Spis treści

Pochodzenie | edytuj kod

Sposób wypieku i charakterystyczny kształt kajzerki został opracowany przez wiedeńskich piekarzy, a według tradycji nazwana jest na cześć cesarza Franciszka Józefa (z. niem. Kaiser – cesarz). Bułka ta popularna jest w wielu państwach za sprawą rozległości terytorialnej Austro-Węgier. Stąd znaleźć ją można nie tylko w piekarniach austriackich, ale i słoweńskich, chorwackich, węgierskich, niemieckich, polskich oraz włoskich. Zadomowiła się również w USA i Kanadzie. Podczas dominacji austriackiej w Lombardii tamtejsi piekarze wykształcili własny sposób wypieku tejże bułki i tak powstała regionalna Michetta.

Wyrób | edytuj kod

Tradycyjna austriacka kajzerka wyrabiana jest z ciasta pszennego podzielonego na porcje po ok. 58 gramów. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta[2]. W uproszczony sposób bruzdy te tworzy się poprzez nacięcia uformowanej w kształt bułki porcji ciasta.

W Polsce | edytuj kod

Kajzerka wypiekana jest tradycyjnie z czterema nacięciami w Krakowie[3], pięcioma w Warszawie – wzór obecnie najbardziej rozpowszechniony w Polsce, głównie za sprawą wielkich sieci handlowych.

Wartości odżywcze | edytuj kod

Bułka kajzerka ma 295 kcal w 100g, cechuje się niską zawartością tłuszczów i wapnia.


Przypisy | edytuj kod

  1. Z historii Lublina: Ile nacięć ma kajzerka? – Kurierlubelski.pl, kurierlubelski.pl [dostęp 2017-11-24]  (pol.).
  2. YouTube, youtube.com [dostęp 2017-11-24]  (fr.).
  3. Andrzej Kozioł: Alfabet krakowski. Kraków: Wydawnictwo WAM, 2009, s. 90. ISBN 978-83-7505-344-9.
Na podstawie artykułu: "Kajzerka" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy