Kakadu sinooka


Kakadu sinooka w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kakadu sinooka (Cacatua sanguinea) – gatunek ptaka z rodziny kakaduowatych (Cacatuidae), zamieszkująca Australię i południową część Nowej Gwinei. Ciało kakadu sinookiej osiąga 36-39 cm długości. Upierzenie białe. Papugi te gromadzą się w stada liczące po kilka tysięcy ptaków, mieszając się przy tym z osobnikami kakadu różowej. Kakadu sinooka zazwyczaj przesiaduje noce na drzewach, a wczesnym rankiem zlatuje, z ogłuszającym wręcz piskiem na ziemię, by się pożywić. Odżywia się przede wszystkim nasionami, w tym nasionami zbóż, takich jak pszenica i jęczmień. Występuje tak powszechnie, że na większości obszarów Australii uważana jest za szkodnika. Bywa także szkodliwa dla drzew, na których przesiaduje i obgryza mniejsze gałęzie. Kakadu sinookie są powszechnie spotykane w Carrum Downs, Camberwell i Ashburton (przedmieścia Melbourne).

Przypisy | edytuj kod

  1. Cacatua sanguinea, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Cacatua sanguinea. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).

Bibliografia | edytuj kod

  • Flegg, Jim. Birds of Australia: Photographic Field Guide Sydney: Reed New Holland, 2002.
Na podstawie artykułu: "Kakadu sinooka" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy