Kalarepa


Kalarepa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes L.) )[2]odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Znana jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych[2]. W Polsce jest pospolitą rośliną uprawną.

Morfologia | edytuj kod

Pokrój
Nadziemna część szyjki korzeniowej oraz łodyga wytwarzają spichrzową bulwę pędową, z której wyrasta kilka liści o długich ogonkach.
Łodyga
Tworzy zgrubienie, jest silnie skrócona, mięsista i zgrubiała o kształcie kulistym, zielona lub fioletowa.
Liście
Różnego kształtu i wielkości, osadzone na długich ogonkach.
Korzeń
Słabo rozwinięty.

Zastosowanie | edytuj kod

Kultywar o fioletowych pędach

Przypisy | edytuj kod

  1. Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-05-13].
  2. a b c Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-10-27].


Na podstawie artykułu: "Kalarepa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy