Kapłon


Kapłon w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Kapłony

Kapłonwykastrowany i specjalnie utuczony młody kogut.

Spis treści

Opis | edytuj kod

Kapłony były niegdyś wykwintnym i dość popularnym daniem, kuchnia staropolska XVI i XVII wieku obfitowała w przepisy na dania z kapłonów (np. zachowane menu profesorów Uniwersytetu Krakowskiego z 1562 r. zawiera m.in. „potrawkę z pięciu kapłonów”).

Koguty kastrowane są po osiągnięciu wieku ok. 10 tygodni. Ubój następuje, gdy kapłon ma 5 - 6 miesięcy. Osiąga wtedy wagę 2,5 do 5 kg.

Zobacz też | edytuj kod

Galeria | edytuj kod

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Kapłon" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy