Kapucynka czarno-biała


Kapucynka czarno-biała w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kapucynka czarno-biała[2], kapucynka właściwa (Cebus capucinus) – gatunek ssaka naczelnego z rodziny płaksowatych występujący na terenie Ameryki Środkowej. Żyje w lasach przebywając w górnych partiach drzew wśród swoich towarzyszy liczących do 40 osobników.

Opis | edytuj kod

Twarz naga w kolorze cielistym pokryta jest gęstym włosiem. Sierść po bokach głowy oraz w okolicach szyi i ramion w kolorze białym, w pozostałej części futro w kolorze brunatnoczarnym do czarnego.

Długość (tułów wraz z głową)
ok. 30 cm
Ogon
35-40 cm, słabochwytny, w końcowym odcinku najczęściej zwinięty
Masa
1-4 kg
Pokarm
Na pokarm składają się: liście i pąki, owady, jaja ptaków jak i młode ptaki. Niekiedy pożywia się drobnymi ssakami.
Rozród
Ciąża trwa ok. 6 miesięcy, młode (najczęściej jedno) od razu przyczepia się matce do futra.
Okres życia
30 lat.

Przypisy | edytuj kod

  1. Cebus capucinus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. W. Cichocki, A. Ważna, J. Cichocki, E. Rajska-Jurgiel, A. Jasiński, W. Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 38. ISBN 978-83-88147-15-9. (pol. • ang.)

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Kapucynka czarno-biała" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy