Kardynałek czarnogardły


Kardynałek czarnogardły w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kardynałek czarnogardły[3] (Paroaria gularis) – gatunek małego ptaka z rodziny tanagrowatych (Thraupidae). Zamieszkuje Amerykę Południową. Nie jest zagrożony wyginięciem.

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Porównanie P. g. gularis (u góry) i P. g. cervicalis

Rodzaj Paroaria jest aktualnie klasyfikowany do rodziny tanagrowatych, jednak przez długi czas zaliczano go do trznadli (Emberizidae). Kardynałek czarnogardły w przeszłości był często klasyfikowany jako jeden gatunek razem z kardynałkiem czarnouchym (P. nigrogenis), z powodu podobnego wyglądu. Jednak zasięg obu gatunków pokrywa się tylko na niewielkim obszarze w Wenezueli i nawet tam nie występują osobniki hybrydowe pomiędzy tymi gatunkami. Wyróżniono dwa podgatunki P. gularis[4][5][3]:

  • P. gularis gulariskardynałek czarnogardły – występuje od wschodniej Kolumbii do wschodniego Peru oraz przez region Gujana do centralnej Brazylii
  • P. gularis cervicaliskardynałek łuskoszyi – występuje w północno-wschodniej Boliwii i południowo-zachodniej Brazylii

Charakterystyka | edytuj kod

Dorosły osobnik kardynałka czarnogardłego ma około 16,5 cm długości i waży około 22 gramów. Podgatunek nominatywny ma purpurową głowę, czarne gardło i okolice oczu, błyszczący, czarny grzbiet kontrastujący z białą szyją, brzuchem i dolną częścią ciała. Nogi są ciemnoszare (czasem czarne), tęczówka brązowo-pomarańczowa. Młode są podobne do dorosłych, ale grzbiet jest brązowy, głowa ciemnobrązowa, a tęczówka bledsza.

Występowanie | edytuj kod

Gatunek ten występuje głównie na bagnach, lasach mangrowych i innych półotwartych terenach w pobliżu wody. Jest dość pospolity, czasami przebywa w luźno zarośniętych podmokłych siedliskach w okolicach miast.

Zasięg występowania obejmuje północne, nizinne rejony Ameryki Południowej: Gujanę, Wenezuelę, Kolumbię, Ekwador, Peru, Boliwię i dorzecze Amazonki w Brazylii. W Brazylii obserwowany głównie w rejonie rzek Branco i Rio Negro, jednak trudno jest ocenić zasięg występowania na niedostępnych terenach dżungli amazońskiej.

Pożywienie | edytuj kod

Głównym pożywieniem są owady, nasiona i owoce.

Tryb życia | edytuj kod

Zazwyczaj żyje w parach bądź w małych grupach rodzinnych.

Rozród | edytuj kod

Okres rozrodczy jest zazwyczaj wyraźnie zaznaczony, ale występuje w różnych porach roku. Populacje występujące na północy Ameryki Południowej zazwyczaj rozmnażają się pomiędzy czerwcem a wrześniem, ale osobniki z dorzecza rzeki Napo odbywają okres godowy w lutym i marcu. Nie ma żadnej korelacji pomiędzy kardynałkiem czarnogardłym a kardynałkiem czarnouchym.

Buduje na drzewach otwarte, kubkowate gniazda, o około 10 cm średnicy i 7 cm wysokości na zewnątrz, oraz 7 cm średnicy i 4 cm wysokości w środku. Materiałem są zazwyczaj małe korzenie, gałązki i liście. W gnieździe składa 2 do 3 jaj. Jaja mogą mieć różne kolory, od białego do oliwkowego i ciemnobrązowego. Mierzą około 21 mm.

Pasożytem lęgowym kardynałka czarnogardłego jest starzyk granatowy (Molothrus bonariensis).

Status | edytuj kod

W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych IUCN kardynałek czarnogardły od 2011 roku klasyfikowany jest jako gatunek najmniejszej troski (LC, Least Concern). Liczebność populacji nie została oszacowana, ale ptak ten opisywany jest jako pospolity. Trend liczebności populacji uznawany jest za stabilny[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Paroaria gularis, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b Paroaria gularis, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  3. a b Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Thraupinae Cabanis, 1847 - tanagry - Core tanagers (wersja: 2020-07-29). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2021-03-13].
  4. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Tanagers and allies (ang.). IOC World Bird List (v11.1). [dostęp 2021-03-13].
  5. Red-capped Cardinal (Paroaria gularis) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-04-19)].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Kardynałek czarnogardły" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy