Karmel


Karmel w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Karmel w postaci płynnej Karmel w postaci stałej

Karmel alkaliczny, karmel prosty, karmel klasy I (tzw. cukier palony, E150a) – cukier spożywczy poddany działaniu wysokiej temperatury w procesie karmelizacji, w wyniku czego uzyskuje on charakterystyczną brązową (karmelową) barwę. Po ostygnięciu przybiera szklistą postać i może być używany do dekoracji potraw.

Jest głównym składnikiem niektórych rodzajów cukierków oraz barwnikiem do napojów typu cola, a także ciemnego pieczywa, czekolad, lodów, dżemów i jogurtów[1].

Spożycie dużych ilości karmelu może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe[1].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Bill Statham: E213: Tabele dodatków i składników chemicznych. Warszawa: Wydawnictwo RM, 2006, s. 82-83. ISBN 978-83-7243-529-3.
Na podstawie artykułu: "Karmel" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy