Katal


Katal w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Katal (kat) – jednostka SI aktywności katalitycznej enzymów (aktywność enzymatyczna) i innych katalizatorów. Jeden katal to taka ilość katalizatora, która zwiększa szybkości reakcji o 1 mol/s w określonych warunkach[1].

Jednostka ta została zarekomendowana do stosowania w miejsce jednostki enzymu (U) w roku 1978 przez Nomenclature Committee of the International Union of Biochemistry[1]:

1 k a t = 1 m o l s = 60 10 6 U {\displaystyle \mathrm {1\,kat=1\,{\frac {mol}{s}}=60\cdot 10^{6}\,U} } 1 U 16 , 67 10 9 k a t = 16 , 67 n k a t {\displaystyle \mathrm {1\,U\approx 16{,}67\cdot 10^{-9}\,kat=16{,}67\,nkat} }

Na 21. Generalnej Konferencji Miar i Wag w październiku 1999 katal został uznany za jednostkę pochodną układu SI[2].

Ponieważ katal w porównaniu do U jest jednostką bardzo dużą, typowo stosuje się mikro-, nano- i pikokatale (μkat, nkat i pkat)[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c Nomenclature Committee of the International Union of Biochemistry (NC-IUB). Units of Enzyme Activity. „European Journal of Biochemistry”. 97 (2), s. 319–320, 1979. DOI: 10.1111/j.1432-1033.1979.tb13116.x
  2. Resolution 12 of the 21st CGPM. BIPM, 1999. [dostęp 2015-02-24].

Linki zewnętrzne | edytuj kod

  • katal (ang.). sizes.com. [dostęp 2015-02-24].
Na podstawie artykułu: "Katal" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy