Kirsch


Kirsch w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii To jest najnowsza wersja przejrzana, która została oznaczona 28 lis 2018. Od tego czasu wykonano 2 zmiany, które oczekują na przejrzenie. Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Fürsteneck, kirsch ze Schwarzwaldu

Kirsch (niem. Kirschwasser, [1]) – wysokoprocentowy (38%–50%) napój alkoholowy wytwarzany z owoców czereśni nieprzeznaczonych do bezpośredniego spożycia; surowcem dla niektórych odmian tego likworu bywają i wiśnie. Kirsz w odróżnieniu od wiśniówki jest bezbarwny i nie jest słodki[1].

Tradycyjnie (od połowy XIX wieku) produkowany jest w Alzacji, ale także w Niemczech (Schwarzwald), Szwajcarii, Włoszech i Austrii. Na jeden litr kirschu zużywa się około 14 kilogramów dojrzałych, zbieranych na początku lipca owoców. Są one miażdżone (częściowo razem z pestkami, co nadaje produktowi nutę smaku gorzkich migdałów) i prasowane, a następnie poddawane naturalnej fermentacji, po czym przeprowadzana jest pojedyncza albo dwukrotna destylacja. Trunek często leżakuje przed wprowadzeniem do sprzedaży, ale unika się beczek, gdyż nadałyby mu barwę[1].

Napój podaje się schłodzony albo – lepsze jego gatunki – w temperaturze pokojowej (jak brandy). Kirsch wykorzystywany też bywa jako składnik różnego rodzaju potraw, deserów czy ciast, np. w torcie szwarcwaldzkim dodawany jest do masy wiśniowej i nasącza się nim poszczególne warstwy ciasta, a w szwajcarskim fondue oprócz pozostałych składników dodaje się do smaku kieliszek kirscha[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d Stuart Walton, Brian Glover: The Ultimate Encyclopedia of Wine, Beer, Spirits and Liqueurs. Hermes House, 1998, s. 413. ISBN 978-1840380859. (ang.)

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Kirsch" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy