Knorr


Knorr w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Logo.

Knorr – marka produktów spożywczych należąca do Unilever. Jej założycielem był niemiecki przedsiębiorca Carl Heinrich Knorr.

Produkty marki Knorr | edytuj kod

Historia | edytuj kod

  • 15 maja 1800 – urodził się Carl Heinrich Knorr w Meerdorf, niedaleko Brunszwiku, w Niemczech
  • 1838 – C. H. Knorr wybudował fabrykę do suszenia i mielenia cykorii w Heilbronn; po serii doświadczeń z suszeniem warzyw i przypraw smakowych rozwinął system ich konserwowania z zachowaniem naturalnych składników
  • 1873 – pierwsze próby pakowania zup, będących początkowo mieszanką mąki, suszonych warzyw i grzybów
  • 1889 – firma Knorr wprowadziła na rynek „Erbswurst” – koncentrat do zupy z przyprawami
  • 1908 – wprowadzenie nowego produkt Fix; marka Knorr otwiera swoją siedzibę we Wrocławiu
  • 1912 – kolejny nowy produkt na rynku – kostki bulionowe
  • 1932 – powstały Zakłady Wyrobów Odżywczych Knorr w Poznaniu, od tego momentu produkty Knorr są dostępne w Polsce
  • 1945 – recesja na rynku związana z II wojną światową spowodowała zniknięcie produktów Knorr w Polsce
  • 1992 – powrót marki Knorr na Polski rynek w efekcie prywatyzacji poznańskiej CPC Amino
  • 2000 – marka Knorr stała się własnością koncernu Unilever.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Knorr" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy