Kob śniady


Kob śniady w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kob śniady (Kobus ellipsiprymnus) – gatunek ssaka z rodziny krętorogich (Bovidae), występujący w Afryce zachodniej, centralnej i południowej na terenach podmokłych, sawannie i innych terenach trawiastych.

Podgatunki: Kob Defassa

Morfologia | edytuj kod

  • Masa ciała: 160-240 kg.
  • Długość ciała: 1,25-1,8 m.
  • Długość ogona: 200-400 mm.
  • Wysokość w kłębie: 1,00-1,30 m.
  • Długość rogów: do 1 metra.
  • Dymorfizm płciowy: samce większe od samic.

Pożywienie | edytuj kod

Trawa i zioła.

Rozmnażanie | edytuj kod

Po ciąży trwającej około 274 dni rodzi się jedno młode.

Zagrożenie | edytuj kod

Gatunek nie jest zagrożony wyginięciem.

Przypisy | edytuj kod

  1. Kobus ellipsiprymnus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Kobus ellipsiprymnus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
Na podstawie artykułu: "Kob śniady" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy