Koczkodan leśny


Koczkodan leśny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Koczkodan leśny[3] (Chlorocebus dryas) – mało znany gatunek ssaka z rodziny koczkodanowatych, endemiczny dla Demokratycznej Republiki Konga. Występuje tylko po lewej stronie brzegu rzeki Kongo[4].

Uważany za bardzo tajemniczy gatunek, ukrywający się w zaroślach dolnych warstw gęstego lasu wtórnego. Żywi się owocami, liśćmi, pędami, nasionami, owadami i grzybami[2].

Odkrycie z 2019 roku drugiej odrębnej populacji tego gatunku w górnych basenach rzek Lomami i Lualaba doprowadziło do podniesienia statusu ochrony z krytycznie zagrożonego na zagrożony. Prawdopodobnie gatunek ten liczy mniej niż 250 dorosłych osobników[5]. Występuje także w Parku Narodowym Lomami[2].

Spis treści

Taksonomia | edytuj kod

Zwykle uważany za gatunek z rodzaju Cercopithecus[6] jednak dane molekularne, zachowania żywieniowe, lokomocja i morfologia czaszki wskazują na to, że gatunek ten należy do rodzaju Chlorocebus, a nie do Cercopithecus[7]. Analiza genomu wskazuje również, że w przeszłości u tego gatunku występował przepływ genów z innymi gatunkami z rodzaju Chlorocebus, co dodatkowo potwierdza hipotezę, że C. dryas jest gatunkiem z rodzaju Chlorocebus[5]. Niemniej jednak C. dryas pod względem morfologicznym wydaje się odbiegać od innych gatunków z Chlorocebus, co sugeruje, że najlepiej byłoby włączyć go do odrębnego, monotypowego rodzaju[7].

Opis fizyczny | edytuj kod

Korona mahoniowa sięga do nasady ogona z białymi pośladkami, naszywkami na brwi, klatką piersiową i brodą. Szyja i policzki pomarańczowe. Dojrzałe pośladki i jądra samca mają mocny niebieski kolor. Ogon zmienia się od bardzo ciemnego do jasnoszarego z czarną, pikowaną końcówką. Spód ogona jest biały oprócz czarnego paska, który wyrasta 50 mm od odbytu[8].

Przypisy | edytuj kod

  1. Chlorocebus dryas, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b c J.A.J.A. Hart J.A.J.A. i inni, Cercopithecus dryas, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2020 [online], wersja 2020-2 [dostęp 2020-11-11]  (ang.).
  3. Nazwy polskie za: W. Cichocki, A. Ważna, J. Cichocki, E. Rajska-Jurgiel, A. Jasiński & W. Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 45. ISBN 978-83-88147-15-9. (pol. • ang.)
  4. Review of species selected on the basis of a new or increased export quota in 2011, United Nations Environment Programme World Conservation Monitoring Centre, 2011, s. 5–6 [dostęp 2020-04-24]  (ang.).
  5. a b T. van der Valk, C.M. Gonda, H. Silegowa, S. Almanza, I. Sifuentes-Romero, T.B. Hart, J.A. Hart, K.M. Detwiler & K. Guschanski. The Genome of the Endangered Dryas Monkey Provides New Insights into the Evolutionary History of the Vervets. „Molecular Biology and Evolution”. 37 (1), s. 183–194, 2020. DOI: 10.1093/molbev/msz213 (ang.). 
  6. D.E. Wilson & D.M. Reeder (red.): Species Cercopithecus dryas. W: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. [dostęp 2020-11-08].
  7. a b C.J. Burgin, D.E. Wilson, R.A. Mittermeier, A.B. Rylands, T.E. Lacher & W. Sechrest: Illustrated Checklist of the Mammals of the World. Cz. 1: Monotremata to Rodentia. Barcelona: Lynx Edicions, 2020, s. 234. ISBN 978-84-16728-34-3. (ang.)
  8. JonathanJ. Kingdon JonathanJ., The Kingdon Pocket Guide to African Mammals, Bloomsbury Publishing, 22 marca 2018, ISBN 978-1-4729-2440-7 [dostęp 2020-04-24]  (ang.).

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Koczkodan leśny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy