Kompot


Kompot w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Kompot z suszonych śliwek tradycyjnie przyrządzany na Wigilię Bożego Narodzenia Kompot z jabłek i pigwy

Kompot – napój owocowy z gotowanych owoców świeżych lub suszonych. Kompoty zaliczane są do grupy przetworów owocowych[1].

Mogą być przyrządzone z dodatkiem cukru lub przypraw, np. goździków. Kompot przyrządza się między innymi z jabłek, wiśni, porzeczek, czereśni, truskawek, gruszek i rabarbaru[a].

Na wieczerzę wigilijną przygotowuje się tradycyjny kompot z suszu.

Tradycja picia kompotu najprawdopodobniej ma ponad 700 lat historii i pochodzi z czasów Imperium Bizantyńskiego[3]. Nie należy również mylić kompotu z francuskim deserem owocowym o nazwie compote, który powstał 300 lat później, jest gęsty, bardzo słodki i nie nadaje się do picia.

Uwagi | edytuj kod

  1. Do wyrobu kompotu z rabarbaru wykorzystuje się ogonki liściowe, a nie owoce tej rośliny[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. 2.6.7. Przetwórstwo owoców i warzyw. W: Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora, Mieczysław Skrzypek: Towaroznawstwo: podręcznik dla liceum ekonomicznego i szkoły policealnej. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, s. 85. ISBN 978-83-02-07246-8.
  2. rabarbar. Encyklopedia PWN. [dostęp 2019-03-08].
  3. Food and Drink in Medieval Poland. Rediscovering a Cuisine of the Past. Strona 153 – Przepis na kompot gruszkowo-figowy, pochodzenie: Imperium Bizantyjskie, Konstantynopol, 960A.D-1453A.D.
Na podstawie artykułu: "Kompot" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy