Korek


Korek w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Korek od butelki z winem Szklane korki laboratoryjne ze szlifem

Korek – zamknięcie naczynia (zazwyczaj butelki, ale niekiedy też słoja albo termosu bądź naczyń laboratoryjnych) wykonane z nieprzepuszczalnego materiału. W zależności od przechowywanego w naczyniu medium – gazu, cieczy lub materiału sypkiego, korek winien być nieprzepuszczalny (szczelny) dla tego medium. Szczelnością charakteryzują się korki szlifowe stosowane zwykle w laboratoriach chemicznych.

 Osobny artykuł: korek szlifowy.

Spotykane są korki szklane (najczęściej szlifowane w celu poprawienia szczelności), gumowe, z tworzyw sztucznych, ale najbardziej popularne są korki z kory dębu korkowego lub innych drzew (korka), od czego pochodzi nazwa[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. Cork (ang.). Online Etymology Dictionary. [dostęp 2011-07-01].
Na podstawie artykułu: "Korek" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy