Kowalik czarnogłowy


Kowalik czarnogłowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kowalik czarnogłowy[3] (Sitta canadensis) – gatunek małego ptaka z rodziny kowalików (Sittidae).

Morfologia
Długość ciała 11,5–12 cm. Czapeczka samca czarna z metalicznym połyskiem, samicy ołowiana lub matowoczarna. Szeroka biała brew oraz czarny pasek oczny. Wierzch ciała niebieskoszary. Gardło białe. Spód ciała rdzawoczerwony (u samicy jaśniejszy); pokrywy podogonowe białe. ogon krótki i silny; duża głowa.
Zasięg, środowisko
Osiadły w lasach iglastych środkowej, północno-wschodniej i południowo-zachodniej części Ameryki Północnej. Gniazda zakłada w dziuplach martwych drzew iglastych; wlot obmurowuje żywicą.

Przypisy | edytuj kod

  1. Sitta canadensis, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. BirdLife International 2012, Sitta canadensis, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2016 [online], wersja 2015-4 [dostęp 2016-04-03]  (ang.).
  3. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Rodzina: Sittidae Lesson, 1828 - kowaliki - Nuthatches (wersja: 2019-05-01). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2019-12-19].

Bibliografia | edytuj kod

  • W. Dudziński, M. Keller, A. Gosler: Atlas ptaków świata. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Multico, 2000. ISBN 83-7073-059-0.
Na podstawie artykułu: "Kowalik czarnogłowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy