Krąp


Krąp w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Krąp[3] (Blicca bjoerkna) – gatunek słodkowodnej ryby z rodziny karpiowatych (Cyprinidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Blicca.

Spis treści

Występowanie | edytuj kod

Europa, na północ od Alp, Pirenejów i południowych Bałkanów. Na wschodzie sięga po dorzecze rzeki Peczory. Na północy sięga do południowo-wschodniej Anglii i południowej Skandynawii. Żyje w dolnym biegu rzek oraz w stawach, jeziorach, zbiornikach zaporowych, starorzeczach i rozlewiskach.

Opis | edytuj kod

Dorasta przeciętnie do 30 cm (maks. 36 cm) i 0,5 kg masy ciała (maks. 1 kg). Ciało wygrzbiecone i bocznie spłaszczone, zawsze lekko zaokrąglone. Łuski duże, mocno osadzone, wzdłuż linii bocznej jest ich 50 lub więcej. W płetwie odbytowej mniej niż 23 promienie. W płetwie grzbietowej 8 miękkich promieni. Grzbiet szarawo-niebieski lub szarawozielony, u starszych ryb często bardzo ciemny. Boki srebrzyste, błyszczące. Brzuch białawy często z różowawym odcieniem. Płetwy szare, z czerwonawym lub pomarańczowym odcieniem.

Odżywianie | edytuj kod

Młode osobniki żywią się głównie planktonem oraz glonami, dorosłe fauną denną (zwłaszcza larwami ochotki) oraz roślinnością wodną.

Rozród | edytuj kod

Dojrzałość płciową osiąga w 3. roku życia. Tarło odbywa się stadnie od IV do VI. Ikra składana jest kilkukrotnie. Wylęg następuje po 10–14 dniach. Krąp krzyżuje się czasem z innymi gatunkami ryb karpiowatych. Rośnie bardzo wolno, w wieku 10 lat osiąga 20 cm długości. Samce rosną nieco szybciej niż samice.

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Blicca bjoerkna, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Blicca bjoerkna. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. G. Nikolski: Ichtiologia szczegółowa. Tłum. Franciszek Staff. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1970.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Krąp" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy