Kuchnia szwajcarska


Kuchnia szwajcarska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kuchnia szwajcarska posiada świadectwa i wpływy wielu innych kuchni regionalnych, w tym kuchni francuskiej, niemieckiej i włoskiej, ale również wiele potraw charakterystycznych tylko dla Szwajcarii. Szwajcaria była historycznie krajem rolników, więc tradycyjne szwajcarskie potrawy są przygotowywane z podstawowych składników, takich jak ziemniaki i ser.

Spis treści

Przepisy z francuskiej części Szwajcarii | edytuj kod

  • Carac: szwajcarskie kruche ciastko z czekoladą
  • Fondue: ser topiony podawany we wspólnym garnku, w którym zanurza się małe kawałki chleba lub ziemniaków.
  • Malakoff: smażone kulki lub paluszki serowe z kantonu Vaud.
  • Beza: beza szwajcarska ze śmietaną z Gruyère.
  • Papet vaudois: kanton Vaud jest domem tego treściwego dania z porów i ziemniaków (stąd nazwa vaudois ). Zwykle podaje się je z Saucisse au chou ( kiełbasą z kapustą ).
  • Raclette: Gorący ser skrobany na ziemniakach, podawany z małymi korniszonami, marynowaną cebulą itp.

Przepisy z niemieckiej części Szwajcarii | edytuj kod

  • Aargauer Rüblitorte mit Zitronenzuckerguss (AG)
  • Älplermagronen(niem.) (makaron(niem.) alpejskiego pasterza): To danie jest oszczędnym, wszechstronnym daniem, wykorzystującym składniki, które pasterze mieli pod ręką w alpejskich domkach: makaron, ziemniaki, cebulę, małe kawałki boczku i stopiony ser. Tradycyjnie Älplermagronen podaje się z sosem jabłkowym zamiast warzyw lub sałatki.
  • Zürcher Geschnetzeltes (krojone mięso po zurysku; francuski: émincé de veau a la Zurichoise). To danie zazwyczaj składa się z pokrojonych pasków cielęciny w kremowym sosie z białego wina. Zürcher Geschnetzeltes jest często podawane z Rösti.
  • Appenzeller Käsefladen
  • Appenzeller Mostbröckli
  • Basler Mehlsuppe (BS)
  • Basler Käsewähe (BS)
  • Basler Läckerli (Basel)
  • Bauernbrot
  • Berner Platte (BE)
  • Berner Rösti (BE)
  • Berner Lebkuchen (BE)
  • Biber (li) (Appenzell)
  • Bünder Nusstorte (GR)
  • Bündnerfleisch (GR)
  • Emmentaler Apfelrösti ( niem. Emmentaler Apfelrösti : Zrobione ze starego chleba, jabłka i cukru, to było bardzo popularne i proste słodkie danie zrobione z resztek, będących zawsze pod ręką. Przepis pochodzi z Emmental w kantonie Berno, domu słynnego sera Emmentaler.
  • Plasterki Fotzel ( niem. Fotzelschnitten )
  • Cholera (VS)
  • Cordon Bleu
  • Fasnachtschüechli
  • Fastenwähe (BS)
  • Fleischvogel
  • Gehacktes mit Hörnli
  • Glarner Birnbrot (GL)
  • Gsottene / Gsottus (VS)
  • Kalberwurst (GL): kiełbasa o charakterystycznym, kremowym smaku, pochodząca z kantonu Glarus, wytwarzana z cielęciny, mleka, mielonych krakersów i łagodnych przypraw. Ma gładką teksturę i łagodny smak i w przeciwieństwie do większości kielbas nie jest wędzona. Często podawana z cebulą i sosem.
  • Kappeler Milchsuppe: Zupa mleczna.
  • Landjäger: Półwytrawna kiełbasa tradycyjnie wytwarzana w Szwajcarii, ale także w południowych Niemczech, Austrii i Alzacji. Jest popularna jako przekąska podczas aktywności takich jak wędrówki. Była również używana jako żywność żołnierska, ponieważ utrzymuje się bez chłodzenia. Landjäger smakuje podobnie jak suszone salami.
  • Innerschwyzer Chäs-Chueche
  • Innerschweizer Zigerchrapfen
  • Luzerner Birrenbrot (LU)
  • Luzerner Chügelipastetli (LU)
  • Luzerner Lebkuchen (LU)
  • Magenbrot (BS)
  • Meitschibei (BE)
  • Beza (Meiringen)
  • Birchermuesli: „Birchermüesli” zostało wymyślone przez dr Maximiliana Oskara Birchera-Bennera (1867–1939), pioniera medycyny organicznej i produktów pełnoziarnistych.
  • Neuenburger Wurst im Schlafrock
  • Nüsslisalat
  • Nussstengeli
  • Osterfladen
  • Rahmschnitzel
  • Riz Casimir: ryż z sosem curry i mieloną wieprzowiną zmieszany z owocami tropikalnymi: ananasem, bananem i wiśniami, czasem z winogronami. Po raz pierwszy został podany w 1952 roku przez międzynarodową sieć hoteli i kurortów Mövenpick.
  • Rösti
  • Nidelwähe
  • Nidwaldner Lebkuchen (NW)
  • Ribel (Rheintal)
  • Schinkengipfel (i)
  • Schwyzer Krapfen (SZ)
  • St. Galler (Kalbs) bratwurst (Cielęcina Kiełbasa, SG)
  • St. Galler Brot (SG)
  • St. Galler Schüblig (SG)
  • suuri Lääberli (Basel)
  • Tirggel (ZH) to tradycyjne świąteczne ciasteczka z Zurychu. Wykonane z mąki i miodu są cienkie, twarde i słodkie.
  • Zopf (chleb): W Szwajcarii istnieją dziesiątki rodzajów chleba. Jednak Zopf jest typową szwajcarską specjalnością w niedziele.
  • Wermiszele
  • Wähe / Kuchen / Dünnen / Fladen / Gateau
  • Walliser Roggenbrot (VS)
  • Schweizer Wurstsalat
  • Wurzelbrot
  • Zibelechueche (BE)
  • Zuger Kirschtorte (ZG)

Przepisy z włoskiej części Szwajcarii | edytuj kod

  • Polenta: Przez wieki polenta była uważana za posiłek dla biednych. Kukurydza została wprowadzona na południe od dzisiejszego kantonu Ticino już na początku XVII wieku, co doprowadziło do zmiany w monotonnej kuchni. Ale minęło kolejne 200 lat, zanim polenta - początkowo zrobiona z mieszanej mąki, a dopiero później z czystej mąki kukurydzianej - stała się podstawowym daniem tego obszaru.
  • Szafranowe risotto to popularne danie w Ticino, najbardziej wysuniętym na południe kantonie Szwajcarii[1].
  • Pizzoccheri

Przepisy z kantonu Gryzonia w Szwajcarii | edytuj kod

  • Bündner Nusstorte: Istnieje kilka różnych przepisów na ciasto orzechowe, ale najbardziej znany jest prawdopodobnie ten z Engadyny, doliny w kantonie Gryzonia.
  • Placek mięsny z Chur
  • Zupa jęczmienna z Bündner: najsłynniejsza zupa z Gryzonii
  • Capuns: Specjalność zachodniej Gryzonii
  • Pizokel z kapustą: Pizokel spożywano na wiele różnych sposobów. W niektórych miejscach, gdy spożywane same są one znane w Romansz jako „bizochels bluts” lub „łysy pizokel”.

Napoje | edytuj kod

Z winogron Müller-Thurgau powstaje Riesling X Sylvaner, popularne białe wino w Szwajcarii

Rivella, gazowany szwajcarski napój na bazie laktozy, jest jednym z najpopularniejszych napojów w Szwajcarii. Sok jabłkowy, zarówno niegazowany, jak i musujący, jest popularny w wielu regionach Szwajcarii, a także produkowany jest w postaci jabłecznika. Czekoladowy napój Ovomaltine pochodzi ze Szwajcarii i cieszy się stałą popularnością, szczególnie wśród młodych ludzi.

Szklane naczynie wypełnione naturalnie barwionym absyntem

Wino produkowane jest w wielu regionach Szwajcarii, zwłaszcza w Wallis, Vaud, Ticino i kantonie Zurych. Riesling X Sylvaner jest popularnym białym winem produkowanym w niemieckojęzycznych częściach kraju, natomiast Chasselas jest najpopularniejszym białym winem we francuskojęzycznych częściach kraju. Pinot noir jest najpopularniejszym czerwonym winogronem zarówno w części francuskojęzycznej, jak i niemieckojęzycznej, podczas gdy Merlot zajmuje tę pozycję w części włoskojęzycznej.

Absynt jest na nowo oficjalnie destylowany w Val-de-Travers w szwajcarskim regionie Jura, skąd pochodzi. Długo zakazany przez przepis anty-absyntowy w szwajcarskiej konstytucji federalnej, został ponownie zalegalizowany w 2005 r. wraz z przyjęciem nowej konstytucji. Teraz szwajcarski absynt jest eksportowany do wielu krajów, a Kübler i La Clandestine Absinthe są jednymi z pierwszych nowych marek. Wino i piwo mogą być legalnie kupowane przez młodzież w wieku 16 lat lub więcej. Alkohole i napoje zawierające destylowany alkohol można kupić w wieku 18 lat.

Damassine to likier wytwarzany przez destylację suszonej śliwki damasceńskiej z drzewa Damassinier i produkowany jest w kantonie Jura.

Bon Pere William to słynna regionalna szwajcarska brandy produkowana z gruszek, zwierająca 43% alkoholu. Zwykle łączy się ją z daniami z fondue lub raclette lub podaje po kolacji, czasem dolewając do kawy podawanej z deserem. Istnieje wiele innych rodzajów regionalnych brandy wytwarzanych z lokalnych owoców, najpopularniejsze z wiśni (kirschwasser).

Szwajcaria zajmuje siódme miejsce na świecie pod względem konsumpcji kawy na mieszkańca.

Przypisy | edytuj kod

  1. Swiss cuisine: the top 10 Swiss foods – with recipes | Expatica, Expat Guide to Switzerland | Expatica [dostęp 2020-04-19]  (ang.).
Na podstawie artykułu: "Kuchnia szwajcarska" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy