Kurawonga czarna


Kurawonga czarna w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kurawonga czarna[4] (Strepera graculina) – gatunek średniej wielkości ptaka z podrodziny srokaczy (Cracticinae) w rodzinie ostrolotów (Artamidae), zamieszkujący wschodnią część Australii.

Systematyka | edytuj kod

Wyróżniono kilka podgatunków S. graculina[5][6]:

  • kurawonga wielkodzioba[4] (S. graculina magnirostris) – półwysep Jork (północno-wschodnia Australia)
  • S. graculina robinsoni – północno-wschodni Queensland (północno-wschodnia Australia)
  • kurawonga czarna[4] (S. graculina graculina) – wschodnia Australia
  • S. graculina crissaliswyspa Lord Howe (na wschód od Australii)
  • S. graculina nebulosa – południowa Nowa Południowa Walia i wschodnia Wiktoria (południowo-wschodnia Australia)
  • S. graculina ashbyi – południowo-zachodnia Wiktoria (południowo-wschodnia Australia)

Morfologia | edytuj kod

Kurawonga czarna osiąga długość ciała dochodzącą do 40 cm. Ptak ten jest ubarwiony na czarno, z białymi plamami na skrzydłach, nasadzie i końcu ogona. Długi i mocny dziób nieznacznie zagięty. Tęczówki żółte.

Zachowanie | edytuj kod

Wypluwki S. graculina

Żywi się owadami, jaszczurkami oraz gryzoniami. Zimą gromadzi się w stada, wnika do miast w poszukiwaniu jagodajnych krzewów. Często plądruje gniazda innych ptaków.

Status | edytuj kod

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznaje kurawongę czarną za gatunek najmniejszej troski (LC – least concern) nieprzerwanie od 1988 roku. Liczebność populacji nie została oszacowana, ale ptak ten opisywany jest jako bardzo liczny. Trend liczebności populacji uznaje się za wzrostowy[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. Strepera graculina, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. Pied Currawong (Strepera graculina) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-05-06)].
  3. a b Strepera graculina, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  4. a b c Systematyka i nazewnictwo polskie za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Cracticinae Chenu & des Murs, 1853 (1836) - srokacze (wersja: 2020-06-25). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-12-07].
  5. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Bristlehead, butcherbirds, woodswallows, ioras, cuckooshrikes, Shriketit (ang.). IOC World Bird List (v10.2). [dostęp 2020-12-07].
  6. Kurawonga czarna (Strepera graculina) (Shaw, 1790). Avibase. [dostęp 24 czerwca 2012].

Bibliografia | edytuj kod

  • Wiesław Dudziński, Marek Keller, Andrew Gosler: Atlas ptaków świata. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Multico, 2000. ISBN 83-7073-059-0.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Kurawonga czarna" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy