Kwas alginowy


Kwas alginowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kwas alginowyorganiczny związek chemiczny z grupy polisacharydów, naturalnie występujący kopolimer kwasu mannuronowego i kwasu guluronowego. Jest składnikiem ścian komórkowych wielu alg i trawy morskiej. Ma postać białego lub jasnożółtawobrunatnego, krystalicznego lub bezpostaciowego proszku. Jest nierozpuszczalny w wodzie, bardzo trudno rozpuszcza się w etanolu[1].

Spis treści

Budowa | edytuj kod

Kwas alginowy jest liniowym kopolimerem, złożonym z bloków kwasów D-mannuronowego i L-guluronowego. Cząsteczki są połączone wiązaniem β-1,4-glikozydowym. Kolejność i długość bloków może być różna. Możliwe są również wystąpienia pojedynczych cząsteczek zamiast całych bloków.

Zastosowanie | edytuj kod

Kwas alginowy nie rozpuszcza się w wodzie, jednak bardzo dobrze ją wchłania, zwiększając przy tym swoją objętość. Potrafi zaabsorbować nawet do trzech razy więcej wody (wagowo) w stosunku do swojej własnej masy. Z tego powodu można go stosować jako środek zagęszczający czy osuszający.

Kwas alginowy i jego sole (alginiany) znalazły zastosowanie w przemyśle spożywczym. Kwas alginowy jest zarejestrowany jako dodatek do żywności pod numerem E400. Jako dodatek spełnia rolę emulgatora i zagęszczacza w produkcji lodów czy napojów.

Ponadto kwas ten używany jest jako środek żelujący, zarówno w produktach spożywczych (dżemy, galaretki, soki), jak i kosmetykach (żele pod prysznic, szampony, pasty do zębów, mydła).

Znalazł zastosowanie również w stomatologii jako masa wyciskowa i należy (razem z masą agarową) do mas elastycznych hydrokoloidowych.

Jest także wykorzystywany w przemyśle motoryzacyjnym do produkcji gumy oponowej. Zwiększa on elastyczność kauczuku i powoduje, że opona jest bardziej wytrzymała na oddziaływania środowiska.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Farmakopea Polska IX, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2011, s. 4574, ISBN 978-83-88157-77-6 .
  2. algin (alginic acid), [w:] A Dictionary of Chemistry, JohnJ. Daintith (red.), wyd. 6, Oxford: Oxford University Press, 2008, ISBN 978-0-19-920463-2 .

Bibliografia | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (związek chemiczny):
Na podstawie artykułu: "Kwas alginowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy