Lód morski


Lód morski w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Lód na północnym Atlantyku

Lód morskilód powstający z wody morskiej. Występuje na powierzchni mórz i oceanów wyższych szerokości geograficznych, także sezonowo w średnich szerokościach geograficznych, w wodzie o temperaturze od ok. −1 °C do ok. −2 °C (w zależności od jej zasolenia).

Spis treści

Właściwości | edytuj kod

Lód morski od lodu słodkowodnego różni się m.in.: zasoleniem (pon. 1%, w zależności od wieku i prędkości powstawania lodu), pojemnością cieplną, gęstością (w zależności od zasolenia i porowatości: 0,920–0,953 g/cm³).

Lód morski ma mniejszą gęstość, wystaje ponad powierzchnię wody 1/7 do 1/10 swojej grubości.

Trwała pokrywa lodowa utrzymuje się na obszarach mórz polarnych, jej miąższość może dochodzić do 9 m, przy rocznych przyrostach (od spodu) 1,5–5 m. Dryfujący lód morski nosi nazwę paku lodowego.

Typy | edytuj kod

Stadia rozwojowe | edytuj kod

Wyróżniane są następujące stadia rozwojowe lodu morskiego[1][2]:

  1. Początkowe postacie lodu
    1. Zawiesina kryształów lodu
    2. Lepa lodowa
    3. Lepa śnieżna
    4. Śryż
  2. Lód świeży (niłas)
    1. Lód świeży ciemny, o grubości <5 cm
    2. Lód świeży jasny, 5-10 cm
    3. Szkło lodowe, <5 cm
  3. Krążki lodowe
  4. Lód młody
    1. Lód szary, 10-15 cm
    2. Lód szaro-biały, 15-30 cm
  5. Lód pierwszoroczny
    1. Lód pierwszoroczny cienki (lód biały), 30-70 cm; wyróżnia się dwa stadia
    2. Lód pierwszoroczny średni, 70-120 cm
    3. Lód pierwszoroczny gruby, 120-200 cm
  6. Lód stary
    1. Lód dwuletni, ~2,5 m
    2. Lód wieloletni, >3 m

Formy | edytuj kod

Ze względu na formę występowania wyróżnia się następujące formy lodu nieruchomego[1][2]:

  1. Lód stały (przylepa, pripaj)
    1. Młody lód brzegowy
  2. Stopa lodowa (oderwany fragment lodu stałego)
  3. Lód denny
  4. Lód osiadły
    1. Lód osadzony na brzebu
    2. Lód na mieliźnie

Lód pływający przybiera następujące formy[1][2]:

  1. Krążki lodowe
  2. Kra drobna, o średnicy mniejszej niż 20 m
    1. Bardzo drobna kra, średnica <2 m
  3. Kra
    1. Kra mała, średnica 20–100 m
    2. Kra średnia, średnica 100–500 m
    3. Kra duża, średnica 500–2000 m
    4. Kra bardzo duża, średnica 2–10 km
    5. Kra olbrzymia, średnica >10 km
  4. Góra z kry
    1. Bryła lodu
  5. Brekcja lodowa
  6. Gruz lodowy
  7. Odłamek góry lodowej
  8. Odłam góry lodowej
  9. Góra lodowa
    1. Góra lodowcowa
    2. Góra lodowa stołowa
  10. Wyspa lodowa

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c Terminologia lodów morskich - Sea ice nomenclature (pol.). Akademia Morska w Gdyni. [dostęp 2018-08-07]. [zarchiwizowane z tego adresu (2012-07-18)].
  2. a b c C.A. Linder: Sea Ice Glossary. Edge of the Arctic Shelf, 2004-06-15. [dostęp 2018-08-07].
Kontrola autorytatywna (krajobraz naturalny):
Na podstawie artykułu: "Lód morski" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy