Lasiopodomys mandarinus


Chinornik mandaryński w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Lasiopodomys mandarinus) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Chinornik mandaryński[1] (Lasiopodomys mandarinus) – gatunek gryzonia z rodziny chomikowatych, występujący we wschodniej Azji[3][4]. Gatunek został opisany naukowo w 1871 roku przez H. Milne-Edwardsa[4].

Biologia | edytuj kod

Lasiopodomys mandarinus żyje na Dalekim Wschodzie Azji. Występuje w północno-wschodnich Chinach, w zachodniej części Półwyspu Koreańskiego i przy granicy chińsko-koreańskiej, w rosyjskiej Buriacji i w centrum Mongolii. W zachodniej części zasięgu występuje podgatunek L. m. vinogradovi[3].

Gryzonie te zamieszkują tereny skaliste, łąki i stepy, od nizin do wysokości 3000 m n.p.m. w górach. Przeważnie występują z dala od lasów, za to w bliskości źródeł wody, szczególnie w gęstym poszyciu na wybrzeżach jezior i cieków wodnych. Żywią się głównie podziemnymi częściami roślin, rzadziej jedzą rośliny zielone. Żyją w grupach rodzinnych liczących od 3 do 22 osobników (średnio 8,7), zamieszkujących wspólną norę. Latem grupy te najczęściej zawierają jednego samca na jedną-dwie płodne samice oraz młode z 1–3 pokoleń. Okres rozrodczy trwa od marca do sierpnia, w miocie przeważnie rodzą się 2–4 młode[3].

Populacja | edytuj kod

W Chinach i Rosji gryzoń ten jest pospolity i jest uznawany za gatunek najmniejszej troski; w Mongolii ok. 1% zasięgu obejmują tereny chronione. Może mu grozić utrata środowisk wskutek nadmiernego wypasu trzody, suszy i wysychania źródeł wody, czy to wskutek naturalnych procesów, czy to aktywności ludzkiej. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody zaleca dalsze monitorowanie i ochronę środowisk tego gatunku[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c Systematyka i nazwy polskie za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 236. ISBN 978-83-88147-15-9.
  2. Lasiopodomys mandarinus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  3. a b c d e Lasiopodomys mandarinus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  4. a b Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Lasiopodomys mandarinus. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 2015-08-21]
Na podstawie artykułu: "Lasiopodomys mandarinus" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy