Leniuchowiec dwupalczasty


Leniuchowiec dwupalczasty w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Leniuchowiec dwupalczasty[3] (Choloepus didactylus; nazwa lokalna: unau) – typowy przedstawiciel leniuchowców. Zamieszkuje Gujanę i Wenezuelę, a także dorzecze Amazonki w Peru, Brazylii i Ekwadorze.

Prowadzi tryb życia głównie nocny. Żywi się przede wszystkim liśćmi, owocami i pędami. Potrafi świetnie pływać. Leniuchowiec jest zwierzęciem, które spędza na drzewie całe życie. Z drzew schodzi tylko raz na tydzień w celach higienicznych, ponieważ nie potrafi sprawnie chodzić, pełznie po ziemi przesuwając się za pomocą pazurów. Tak rzadkie wydalanie możliwe jest dzięki bardzo niskiemu tempu metabolizmu. Niskiemu metabolizmowi leniuchowiec zawdzięcza też bardzo niską, jak na ssaka, temperaturę ciała wahającą się w przedziale od 24 do 33 °C.

Osiąga długość około 60 cm i masę około 9 kg, nie posiada ogona. Przednie kończyny zakończone są dwoma palcami. Futro tworzy warstwa krótkich włosów wełnistych i długie włosy barwy brązowej, jednak w naturze lekko zielone, co wynika z porastania sierści glonami. W futrze leniuchowców bytują na stałe 4 gatunki chrząszczy i 9 gatunków ciem.

Przypisy | edytuj kod

  1. Choloepus didactylus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. Choloepus didactylus. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 25. ISBN 978-83-88147-15-9.

Bibliografia | edytuj kod

  1. L. Solski, 2008: Przewodnik Zoo Wrocław
  2. Mały słownik zoologiczny: ssaki. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1978.
Na podstawie artykułu: "Leniuchowiec dwupalczasty" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy