Leniwe


Pierogi leniwe w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Leniwe) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Pierogi leniwe (potocznie: leniwe) – kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie[1]. Najczęściej podawane są z bitą śmietaną, śmietaną[1], cukrem lub okraszone masłem[1], smażoną bułką tartą[1], lub też z cukrem i cynamonem.

Często błędnie nazywane kluskami leniwymi. Nazwa ta wywodzi się stąd, że składniki tych klusek podobne są do składników pierogów z serem, tylko nadzienie i ciasto są wymieszane razem.

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d Kuchnia polska, Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1985, s. 342, ISBN 83-208-0494-9 .

Zobacz też | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Leniwe" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy