Lepkościomierz Redwooda


Lepkościomierz Redwooda w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Lepkościomierz Redwooda – rodzaj lepkościomierza porównawczego stosowanego głównie w Wielkiej Brytanii, w którym podstawą pomiaru lepkości względnej jest czas wypływu płynu przez kalibrowaną kapilarę umieszczoną w dolnej części zbiornika pomiarowego o pojemności 50 cm³. Dla zapewnienia wymaganej temperatury zbiornik jest termostatowany. Istnieją dwa rodzaje lepkościomierzy Redwooda, dla tego rozróżnia się też dwa rodzaje sekund Redwooda: sekundy Redwooda handlowe i sekundy Redwooda Admirality.

Na podobnej zasadzie działają lepkościomierze Englera i Saybolta.

Bibliografia | edytuj kod

  1. Zbigniew Lawrowski: Tribologia. Tarcie, zużywanie i smarowanie. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1993.
  2. Michał Hebda, Andrzej Wachal: Trybologia. [dostęp 28.12.2012].
Na podstawie artykułu: "Lepkościomierz Redwooda" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy