Likier


Likier w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Likier śliwkowy Krupnik Butelka likieru Cointreau Butelka likieru Pradziad/Altvater

Likier (fr. liqueur) – wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym i zawartości alkoholu 23–45%[1]; pokrewnym napojem jest nalewka.

Spis treści

Najpopularniejsze likiery | edytuj kod

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Świderski 2010 ↓, s. 588.

Bibliografia | edytuj kod

  • Franciszek Świderski: Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe SGGW, 2010.
Kontrola autorytatywna (spirit drink):
Na podstawie artykułu: "Likier" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy