Lista chemicznych dodatków do żywności


Lista dodatków do żywności w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Lista chemicznych dodatków do żywności) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania  Osobny artykuł: Numer E.

Spis treści

E100–E199 (barwniki) | edytuj kod

E200–E299 (konserwanty) | edytuj kod

E300–E399 (przeciwutleniacze i regulatory kwasowości) | edytuj kod

E400–E499 (emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.) | edytuj kod

E500–E599 (środki pomocnicze) | edytuj kod

E600–E699 (wzmacniacze smaku) | edytuj kod

E900–E999 (środki słodzące, nabłyszczające i inne) | edytuj kod

E1000–E1999 (stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne) | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. E100: Kurkumina (ang.).
  2. a b E101: Ryboflawiny (ang.).
  3. E102: Tartrazyna (ang.).
  4. E104: Żółcień chinolinowa (ang.).
  5. E110: Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S (ang.).
  6. E120: Koszenila, kwas karminowy, karminy (ang.).
  7. E122: Azorubina, karmoizyna (ang.).
  8. E123: Amarant (ang.).
  9. E124: Pąs 4R, czerwień koszenilowa A (ang.).
  10. E127: Erytrozyna (ang.).
  11. E129: Czerwień Allura AC (ang.).
  12. E131: Błękit patentowy V (ang.).
  13. E132: Indygotyna, indygokarmin (ang.).
  14. E133: Błękit brylantowy FCF (ang.).
  15. E140: Chlorofile i chlorofiliny (ang.).
  16. E141: Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (ang.).
  17. E142: Zieleń S (ang.).
  18. E150a: Karmel (ang.).
  19. E150b: Karmel siarczynowy (ang.).
  20. E150c: Karmel amoniakalny (ang.).
  21. E150d: Karmel amoniakalno-siarczynowy (ang.).
  22. E151: Czerń brylantowa BN, czerń PN (ang.).
  23. E153: Węgiel roślinny (ang.).
  24. E155: Brąz HT (ang.).
  25. E160a: Karoteny (ang.).
  26. E160b: Annato, biksyna, norbiksyna (ang.).
  27. E160c: Ekstrakt z papryki, kapsantyna, kapsorubina (ang.).
  28. E160d: Likopen (ang.).
  29. E160e: β-Apo-8′-karotenal (ang.).
  30. E161b: Luteina (ang.).
  31. E161g: Kantaksantyna (ang.).
  32. E162: Czerwień buraczana, betanina (ang.).
  33. E163: Antocyjany (ang.).
  34. a b c d e f g h i E163: Antocyjany. Food-Info.net. [dostęp 2013-12-08].
  35. E170: Węglan wapnia (ang.).
  36. E171: Tlenek tytanu(IV) (ang.).
  37. E172: Tlenki i wodorotlenki żelaza (ang.).
  38. E173: Glin (ang.).
  39. E174: Srebro (ang.).
  40. E175: Złoto (ang.).
  41. E180: Czerwień litolowa BK (ang.).
  42. E200: Kwas sorbowy (ang.).
  43. E202: Sorbinian potasu (ang.).
  44. E203: Sorbinian wapnia (ang.).
  45. E210: Kwas benzoesowy (ang.).
  46. E211: Benzoesan sodu (ang.).
  47. E212: Benzoesan potasu (ang.).
  48. E213: Benzoesan wapnia (ang.).
  49. E214: p-Hydroksybenzoesan etylu (ang.).
  50. E215: Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu (ang.).
  51. a b Dyrektywa 2006/52/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 lipca 2006 r. zmieniająca dyrektywę 95/2/WE w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące oraz dyrektywę 94/35/WE w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych.(Dz. Urz. UE L 204 z 05.07.2006).
  52. E218: p-Hydroksybenzoesan metylu (ang.).
  53. E219: Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu (ang.).
  54. E220: Dwutlenek siarki (bezwodnik kwasu octowego) (ang.).
  55. E221: Siarczyn sodu (ang.).
  56. E222: Wodorosiarczyn sodu (ang.).
  57. E223: Pirosiarczyn sodu (ang.).
  58. E224: Pirosiarczyn potasu (ang.).
  59. E226: Siarczyn wapnia (ang.).
  60. E227: Wodorosiarczyn wapnia (ang.).
  61. E228: Wodorosiarczyn potasu (ang.).
  62. E234: Nizyna (ang.).
  63. E235: Natamycyna (ang.).
  64. E239: Heksametylenotetraamina (ang.).
  65. E242: Pirowęglan dimetylu (ang.).
  66. E249: Azotyn potasu (ang.).
  67. E250: Azotyn sodu (ang.).
  68. E251: Azotan sodu (ang.).
  69. E252: Azotan potasu (ang.).
  70. E260: Kwas octowy (ang.).
  71. E261: Octan potasu (ang.).
  72. E262: Octany sodu (ang.).
  73. E263: Octan wapnia (ang.).
  74. E270: Kwas mlekowy (ang.).
  75. E280: Kwas propionowy (ang.).
  76. E281: Propionian sodu (ang.).
  77. E282: Propionian wapnia (ang.).
  78. E283: Propionian potasu (ang.).
  79. E284: Kwas borowy (ang.).
  80. E285: Tetraboran sodu (ang.).
  81. E290: Dwutlenek węgla (ang.).
  82. E296: Kwas jabłkowy (ang.).
  83. E297: Kwas fumarowy (ang.).
  84. E300: Kwas askorbinowy (ang.).
  85. E301: Askorbinian sodu (ang.).
  86. E302: Askorbinian wapnia (ang.).
  87. E304: Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (ang.).
  88. E306: Mieszanina tokoferoli (ang.).
  89. E307: α-Tokoferol (ang.).
  90. E308: γ-Tokoferol (ang.).
  91. E309: δ-Tokoferol (ang.).
  92. E310: Galusan propylu (ang.).
  93. E311: Galusan oktylu (ang.).
  94. E312: Galusan dodecylu (ang.).
  95. E315: Kwas izoaskorbinowy (kwas erytrobowy) (ang.).
  96. E316: Izoaskorbinian sodu (ang.).
  97. E319: tert-Butylohydrochinon (TBHQ) (ang.).
  98. E320: Butylohydroksyanizol (BHA) (ang.).
  99. E321: Butylohydroksytoluen (BHT) (ang.).
  100. E322: Lecytyny (ang.).
  101. E325: Mleczan sodu (ang.).
  102. E326: Mleczan potasu (ang.).
  103. E327: Mleczan wapnia (ang.).
  104. E330: Kwas cytrynowy (ang.).
  105. E331: Cytryniany sodu (ang.).
  106. E332: Cytryniany potasu (ang.).
  107. E333: Cytryniany wapnia (ang.).
  108. E334: Kwas L(+)-winowy (ang.).
  109. E335: Winiany sodu (ang.).
  110. E336: Winiany potasu (ang.).
  111. E337: Winian potasowo-sodowy (ang.).
  112. E338: Kwas fosforowy (ang.).
  113. E339: Fosforany sodu (ang.).
  114. E340: Fosforany potasu (ang.).
  115. E341: Fosforany wapnia (ang.).
  116. E343: Fosforany magnezu (ang.).
  117. E350: Jabłczany sodu (ang.).
  118. E351: Jabłczan potasu (ang.).
  119. E352: Jabłczany wapnia (ang.).
  120. E353: Kwas metawinowy (ang.).
  121. E354: Winian wapnia (ang.).
  122. E355: Kwas adypinowy (ang.).
  123. E356: Adypinian sodu (ang.).
  124. E357: Adypinian potasu (ang.).
  125. E363: Kwas bursztynowy (ang.).
  126. E380: Cytrynian triamonowy (ang.).
  127. E385: Sól wapniowo-disodowa EDTA (ang.).
  128. E392: Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu) (ang.).
  129. E400: Kwas alginowy (ang.).
  130. E401: Alginian sodu (ang.).
  131. E402: Alginian potasu (ang.).
  132. E403: Alginian amonu (ang.).
  133. E404: Alginian wapnia (ang.).
  134. E405: Alginian glikolu propylenowego (ang.).
  135. E406: Agar (ang.).
  136. E407: Karagen (ang.).
  137. E407a: Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Euchuema (ang.).
  138. E410: Mączka chleba świętojańskiego (ang.).
  139. E412: Guma guar (ang.).
  140. E413: Tragakanta (ang.).
  141. E414: Guma arabska (guma akacjowa) (ang.).
  142. E415: Guma ksantanowa (ang.).
  143. E416: Guma karaya (ang.).
  144. E417: Guma tara (ang.).
  145. E418: Guma gellan (ang.).
  146. E420: Sorbitole (ang.).
  147. E421: Mannitol (ang.).
  148. E422: Glicerol (ang.).
  149. E425: Konjac (ang.).
  150. E426: Hemiceluloza sojowa (ang.).
  151. E427: Guma kasja (ang.).
  152. E431: Stearynian polioksyetylenu (40) (ang.).
  153. E432: Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 20) (ang.).
  154. E433: Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80) (ang.).
  155. E434: Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 40) (ang.).
  156. E435: Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60) (ang.).
  157. E436: Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 65) (ang.).
  158. E440: Pektyny (ang.).
  159. E442: Fosfatydy amonu (ang.).
  160. E444: Octan izomaślanu sacharozy (ang.).
  161. E445: Estry glicerolu i żywicy roślinnej (ang.).
  162. E450: Difosforany (ang.).
  163. E451: Trifosforany (ang.).
  164. E452: Polifosforany (ang.).
  165. E459: β-Cyklodekstryna (ang.).
  166. E460: Celuloza (ang.).
  167. E461: Metyloceluloza (ang.).
  168. E462: Etyloceluloza (ang.).
  169. E463: Hydroksypropyloceluloza (ang.).
  170. E464: Hydroksypropylometyloceluloza (ang.).
  171. E465: Etylometyloceluloza (ang.).
  172. E466: Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa (ang.).
  173. E468: Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana, guma celulozowa usieciowana (ang.).
  174. E469: Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza, enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa (ang.).
  175. E470a: Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych (ang.).
  176. E470b: Sole magnezowe kwasów tłuszczowych (ang.).
  177. E471: Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (ang.).
  178. E472a: Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (ang.).
  179. E472b: Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (ang.).
  180. E472c: Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym (ang.).
  181. E472d: Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym (ang.).
  182. E472e: Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym (ang.).
  183. E472f: Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego (ang.).
  184. E473: Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (ang.).
  185. E474: Sacharoglicerydy (ang.).
  186. E475: Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (ang.).
  187. E476: Polirycynooleinian poliglicerolu (ang.).
  188. E477: Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (ang.).
  189. E479b: Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych (ang.).
  190. E481: Stearoilomleczan sodu (ang.).
  191. E482: Stearoilomleczan wapnia (ang.).
  192. E483: Winian stearylu (ang.).
  193. E491: Monostearynian sorbitolu (ang.).
  194. E492: Tristearynian sorbitolu (ang.).
  195. E493: Monolaurynian sorbitolu (ang.).
  196. E494: Monooleinian sorbitolu (ang.).
  197. E495: Monopalmitynian sorbitolu (ang.).
  198. E500: Węglany sodu (ang.).
  199. E501: Węglany potasu (ang.).
  200. E502: Węglany amonu (ang.).
  201. E504: Węglany magnezu (ang.).
  202. E507: Kwas chlorowodorowy (kwas solny) (ang.).
  203. E508: Chlorek potasu (ang.).
  204. E509: Chlorek wapnia (ang.).
  205. E511: Chlorek magnezu (ang.).
  206. E512: Chlorek cynawy (ang.).
  207. E513: Kwas siarkowy (ang.).
  208. E514: Siarczany sodu (ang.).
  209. E515: Siarczany potasu (ang.).
  210. E516: Siarczan wapnia (ang.).
  211. E517: Siarczan amonu (ang.).
  212. E520: Siarczan glinu (ang.).
  213. E521: Siarczan glinu sodu (ang.).
  214. E522: Siarczan glinu potasu (ang.).
  215. E523: Siarczan amonu glinu (ang.).
  216. E524: Wodorotlenek sodu (ang.).
  217. E525: Wodorotlenek potasu (ang.).
  218. E526: Wodorotlenek wapnia (ang.).
  219. E527: Woda amoniakalna (ang.).
  220. E528: Wodorotlenek magnezu (ang.).
  221. E529: Tlenek wapnia (ang.).
  222. E530: Tlenek magnezu (ang.).
  223. E535: Żelazocyjanek sodu (ang.).
  224. E536: Żelazocyjanek potasu (ang.).
  225. E538: Żelazocyjanek wapnia (ang.).
  226. E541: Wodorofosforan glinu sodu (ang.).
  227. E551: Ditlenek krzemu (ang.).
  228. E552: Krzemian wapnia (ang.).
  229. E553a: Krzemian magnezu (ang.).
  230. E553b: Talk (ang.).
  231. E554: Krzemian glinu sodu (ang.).
  232. E555: Krzemian glinu potasu (ang.).
  233. E556: Krzemian glinu wapnia (ang.).
  234. E558: Bentonit (ang.).
  235. E559: Krzemian glinu (kaolin) (ang.).
  236. E570: Kwasy tłuszczowe (ang.).
  237. E574: Kwas glukonowy (ang.).
  238. E575: Lakton kwasu glukonowego (ang.).
  239. E576: Glukonian sodu (ang.).
  240. E577: Glukonian potasu (ang.).
  241. E578: Glukonian wapnia (ang.).
  242. E579: Glukonian żelaza(II) (ang.).
  243. E585: Mleczan żelaza(II) (ang.).
  244. E586: 4-Heksylorezorcynol (ang.).
  245. E620: Kwas glutaminowy (ang.).
  246. E621: Glutaminian monosodu (ang.).
  247. E622: Glutaminian monopotasu (ang.).
  248. E623: Diglutaminian wapnia (ang.).
  249. E624: Glutaminian monoamonu (ang.).
  250. E625: Diglutaminian magnezu (ang.).
  251. E626: Kwas guanylowy (ang.).
  252. E627: Guanylan disodu (ang.).
  253. E628: Guanylan dipotasu (ang.).
  254. E629: Guanylan wapnia (ang.).
  255. E630: Kwas inozynowy (ang.).
  256. E631: Inozynian disodu (ang.).
  257. E632: Inozynian dipotasu (ang.).
  258. E633: Inozynian wapnia (ang.).
  259. E634: 5′-Rybonukleotydy wapnia (ang.).
  260. E635: 5′-Rybonukleotydy disodu (ang.).
  261. E640: Glicyna i jej sól sodowa (ang.).
  262. E650: Octan cynku (ang.).
  263. E900: Dimetylopolisiloksan (ang.).
  264. E901: Wosk pszczeli, biały i żółty (ang.).
  265. E902: Wosk candelilla (ang.).
  266. E903: Wosk carnauba (ang.).
  267. E904: Szelak (ang.).
  268. E905: Wosk mikrokrystaliczny (ang.).
  269. E907: Uwodorniony poli-1-deken (ang.).
  270. E912: Estry kwasu montanowego (ang.).
  271. E914: Wosk polietylenowy utleniony (ang.).
  272. E920: L-Cysteina (ang.).
  273. E927b: Karbamid (ang.).
  274. E938: Argon (ang.).
  275. E939: Hel (ang.).
  276. E941: Azot (ang.).
  277. E942: Tlenek diazotu (ang.).
  278. E943a: Butan (ang.).
  279. E943b: Izobutan (ang.).
  280. E944: Propan (ang.).
  281. E948: Tlen (ang.).
  282. E949: Wodór (ang.).
  283. E950: Acesulfam K (ang.).
  284. E951: Aspartam (ang.).
  285. E952: Cyklaminiany (ang.).
  286. E953: Izomalt (ang.).
  287. E954: Sacharyny (ang.).
  288. E955: Sukraloza (ang.).
  289. E957: Taumatyna (ang.).
  290. E959: Neohesperydyna DC (ang.).
  291. E961: Neotam (ang.).
  292. E962: Sól aspartamu i acesulfamu (ang.).
  293. E965: Maltitole (ang.).
  294. E966: Laktitol (ang.).
  295. E967: Ksylitol (ang.).
  296. E968: Erytrytol (ang.).
  297. E999: Ekstrakt Quillaia (ang.).
  298. E1103: Inwertaza (ang.).
  299. E1105: Lizozym (ang.).
  300. E1200: Polidekstroza (ang.).
  301. E1201: Poliwinylopirolidon (ang.).
  302. E1202: Poliwinylopirolidonon (ang.).
  303. E1203: Alkohol poliwinylowy (PVA) (ang.).
  304. E1204: Pullulan (ang.).
  305. E1205: Zasadowy kopolimer metakrylanu (ang.).
  306. E1404: Skrobia utleniona (ang.).
  307. E1410: Fosforan monoskrobiowy (ang.).
  308. E1412: Fosforan diskrobiowy (ang.).
  309. E1413: Fosforanowany fosforan diskrobiowy (ang.).
  310. E1414: Acetylowany fosforan diskrobiowy (ang.).
  311. E1420: Skrobia acetylowana (ang.).
  312. E1422: Acetylowany adypinian diskrobiowy (ang.).
  313. E1440: Hydroksypropyloskrobia (ang.).
  314. E1442: Hydroksypropylofosforan diskrobiowy (ang.).
  315. E1450: Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego (ang.).
  316. E1451: Acetylowana skrobia utleniona (ang.).
  317. E1452: Sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego (ang.).
  318. E1505: Cytrynian trietylowy (ang.).
  319. E1517: Dioctan glicerolu (diacetyna) (ang.).
  320. E1518: Trioctan glicerolu (triacetyna) (ang.).
  321. E1519: Alkohol benzylowy (ang.).
  322. E1520: Propano-1,2-diol (glikol propylenowy) (ang.).
  323. E1521: Glikol polietylenowy (ang.).

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Lista chemicznych dodatków do żywności" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy