Maślak błotny


Maślak błotny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Maślak błotny (Suillus flavidus (Fr.) J. Presl) – gatunek grzybów z rodziny maślakowatych (Suillaceae)[1].

Systematyka i nazewnictwo | edytuj kod

Pozycja w klasyfikacji według Index Fungorum: Suillus, Suillaceae, Boletales, Agaricomycetidae, Agaricomycetes, Agaricomycotina, Basidiomycota, Fungi[1].

Po raz pierwszy takson ten zdiagnozował w 1815 r. Elias Magnus Fries nadając mu nazwę Boletus flavidus. Obecną, uznaną przez Index Fungorum nazwę nadał mu w 1846 r. Jan Svatopluk Presl, przenosząc go do rodzaju Suillus[1].

Synonimy[2]:

  • Boletopsis flavidus (Fr.) Henn. 1898
  • Boletopsis pulchella (Fr.) Henn., in Engler & Prantl 1898
  • Boletus elegans var. pulchellus (Fr.) Rea 1922
  • Boletus flavidus Fr. 1815
  • Boletus pulchellus Fr. 1874
  • Ixocomus flavidus (Fr.) Quél. 1888
  • Suillus grevillei var. pulchellus (Fr.) Rea 1922

Nazwę polską podał Władysław Wojewoda w 1999 r., przez Alinę Skirgiełło gatunek ten opisywany był też pod nazwą maślak żółtawy[3].

Morfologia | edytuj kod

Kapelusz

Żółtopomarańczowy, gładki nagi, pokryty śluzem, w młodych owocnikach stożkowaty, w dojrzałych spłaszczony i poduchowaty, o średnicy 40-150 mm. Pory najpierw okrągłe, później kanciaste, bladoszare.

Rurki

Żółte, później oliwkowożółte, przyrośnięte.

Trzon

Cylindryczny lub maczugowaty, pełny, z pierścieniem u góry. Nad pierścieniem cytrynowożółty, często z siateczką, pod pierścieniem żółtobrązowy.

Miąższ

Żółty, błękitniejący, w kapeluszu miękki i soczysty, w trzonie twardy, włóknisty. Smak nieznaczny, zapach niewyraźny.

Wysyp zarodników

Oliwkowoochrowy. Zarodniki o średnicy 7-10 x 3-4 µm, gładkie, bladożółte.

Występowanie | edytuj kod

Występuje na kwaśnych torfowiskach pod sosną zwyczajną, modrzewiem i kosodrzewiną. Od 2014 r. w Polsce jest objęty ochroną częściową grzybów[4], dawniej podlegał ochronie ścisłej. W opracowaniu Czerwona lista roślin i grzybów Polski jest zaliczony do kategorii gatunków wymierających (E). Jego przetrwanie jest mało prawdopodobne, jeśli nadal istnieć będą czynniki zagrożenia[5].

Znaczenie | edytuj kod

Grzyb jadalny.

Gatunki podobne | edytuj kod

Gatunkiem podobnym do maślaka żółtawego jest maślak żółty (Suillus luteus).

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c Index Fungorum (ang.). [dostęp 2013-03-05].
  2. Species Fungorum (ang.). [dostęp 2013-04-15].
  3. Władysław Wojewoda: Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski. Kraków: W. Szafer Institute of Botany, Polish Academy of Sciences, 2003. ISBN 83-89648-09-1.
  4. Dz.U. z 2014 r. poz. 1409 – Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów
  5. Zbigniew Mirek, Kazimierz Zarzycki: Red list of plants and fungi in Poland. Czerwona lista roślin i grzybów Polski. Kraków: IB PAN, 2006. ISBN 83-89648-38-5.
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Maślak błotny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy