Mazdamer


Mazdamer w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Mazdamer (maasdamer) – rodzaj holenderskiego sera produkowany z krowiego mleka. Mazdamer jest zaliczany do serów półtwardych, podpuszczkowych oraz dojrzewających. Ma smak bardziej słodki i orzechowy niż ementaler[2], delikatną, żółtą skórkę, a w przekroju widoczne duże dziury[3]. Jest także bardziej wilgotny i sprężysty[3]. Zawiera ok. 45% tłuszczu w masie suchej.

Ser powstał na początku lat 90. XX wieku jako alternatywa dla szwajcarskich serów typu emmentaler[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. Maasdam - Characteristic Dutch cheese
  2. Masdamer w kuchnia.tv
  3. a b c Maasdam w seromaniacy.pl
Na podstawie artykułu: "Mazdamer" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy