Melanophryniscus alipioi


Melanophryniscus alipioi w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Melanophryniscus alipioigatunek płaza bezogonowego z rodziny ropuchowatych.

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Melanophryniscus ten zalicza się do rodziny ropuchowatych[1].

Cykl życiowy | edytuj kod

Wszystkie obserwowane osobniki napotkano za dnia[1].

Samice składają jaja w obrębie bromeliowatych[1].

Rozmieszczenie geograficzne | edytuj kod

Gatunek ten zalicza się do endemitów. Spotyka się go jedynie w Brazylii, na terenie stanu Paraná, którego północny wschód zamieszkuje (nie spotyka się go poza Serra do Capivarí)[1].

Ekologia | edytuj kod

Żyje na wysokości 1400 m nad poziomem morza. Jego siedlisko to campos de altitude w lesie atlantyckim. Płazy spotykano na ziemi bądź roślinach ananasowatych[1].

Zagrożenia i ochrona | edytuj kod

Zwierzę prawdopodobnie spotyka się często w trakcie sezonu rozrodczego. Trend jego populacji nie jest znany[1].

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody nie wymienia żadnych konkretnych zagrożeń dla gatunku. Zwraca jednak uwagę na konieczność zaznajomienia miejscowej ludności z niebezpieczeństwem wzniecania pożarów[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e f g h Melanophryniscus alipioi. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
Na podstawie artykułu: "Melanophryniscus alipioi" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy