Meriones arimalius


Suwak arabski w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Meriones arimalius) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Suwak arabski[3] (Meriones arimalius) – gatunek gryzonia z rodziny myszowatych, występujący na Bliskim Wschodzie[2][4].

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Gatunek ten został opisany naukowo w 1924 roku przez R. Cheesmana i M. Hintona. Miejsce typowe to Dżabal Agoula koło Yabrin, w Prowincji Wschodniej Arabii Saudyjskiej. Część autorów traktowała go jako podgatunek suwaka libijskiego (Meriones libycus), ale gryzonie te wykazują istotne różnice budowy ciała w stosunku do populacji suwaków libijskich, żyjących dalej na północ na terytorium Arabii Saudyjskiej[4].

Biologia | edytuj kod

Suwak arabski występuje na Półwyspie Arabskim, na północy pustyni Ar-Rab al-Chali, na terytoriach Arabii Saudyjskiej i Omanu, a także prawdopodobnie w południowej części Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Zamieszkuje pustynię piaszczystą, jest znany ze sporadycznych doniesień i słabo poznany. Gryzoń ten prowadzi naziemny tryb życia, ocenia się że kolejne pokolenie rodzi się co rok–dwa lata[2].

Liczebność i ochrona | edytuj kod

Liczebność tego gatunku ani trend jej zmian nie są znane, ale ocenia się, że zamieszkuje on rozległy obszar. Ze względu na surowe warunki panujące w jego naturalnym środowisku, prawdopodobnie nie ma znaczących zagrożeń dla tego gatunku. Obecnie jest klasyfikowany jako gatunek najmniejszej troski. Gatunek wymaga dalszych badań w celu określenia zasięgu występowania, liczebności, wymagań środowiskowych i zagrożeń[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Meriones arimalius, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c d Cassola, F. 2016, Meriones arimalius, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2016, wersja 2016-3, DOI10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T13159A22434113.en [dostęp 2017-03-19]  (ang.).
  3. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. a b Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Meriones (Pallasiomys) arimalius. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 2017-03-19]
Na podstawie artykułu: "Meriones arimalius" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy