Mewa różowa


Mewa różowa w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Mewa różowa[4] (Rhodostethia rosea) – gatunek średniej wielkości ptaka wodnego z rodziny mewowatych (Laridae), zamieszkujący Arktykę. Sporadycznie pojawia się w północnej części Eurazji i Ameryki Północnej. Do Polski zalatuje wyjątkowo – stwierdzono ją dotychczas jedynie 2 razy – w 1994 i 2012[5].

Systematyka
Jedyny przedstawiciel rodzaju Rhodostethia[4][6]. Nie wyróżnia się podgatunków[6]. Mewa różowa, widoczna czarna obroża
Cechy gatunku
Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej wierzch ciała jasnopopielaty, na szyi czarna obroża, głowa i charakterystyczny klinowaty ogon biały, brzuch i pierś różowa. Dziób ciemny, nogi czerwone. W szacie spoczynkowej zanika obroża i kolor różowy zastąpiony bielą. Osobniki młodociane z czarno-brązowymi plamami na grzbiecie i wierzchu skrzydeł układającymi się w literę „M”, koniec ogona czarny, nogi różowe.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 30–35 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 80–90 cm
masa ciała ok. 180–190 g
Biotop
Otwarte wody Arktyki, w okresie lęgowym morskie wybrzeża i ujścia rzek.
Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w maju-czerwcu 2–3 (zwykle 3) jaja.
Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres około 21 dni przez obydwoje rodziców (samca głównie za dnia, a samicę nocą). Pisklęta opuszczają gniazdo po 20 dniach.
Pożywienie
Plankton i drobne ryby. W okresie lęgowym, w głębi lądu owady.
Status i ochrona
Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznaje mewę różową za gatunek najmniejszej troski (LC – Least Concern)[3]. Całkowitą liczebność populacji szacuje się (2016) na 25–100 tysięcy osobników[3]. W Polsce objęta ścisłą ochroną gatunkową[7].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Rhodostethia rosea, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. ''Rhodostethia'', [w:] Integrated Taxonomic Information System [online] [dostęp 2011-01-28]  (ang.).
  3. a b c Rhodostethia rosea, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  4. a b Systematyka i nazwa polska za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Larinae Rafinesque, 1815 - mewy (wersja: 2020-01-24). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-06-26].
  5. Komisja Faunistyczna Sekcji Ornitologicznej Polskiego Towarzystwa Zoologicznego. Raport nr 29. Rzadkie ptaki obserwowane w Polsce w roku 2012. „Ornis Polonica”. 54, s. 109–150, 2013. 
  6. a b F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Noddies, gulls, terns, auks (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-06-26].
  7. Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie ochrony gatunkowej zwierząt (Dz.U. z 2016 r. poz. 2183)

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Mewa różowa" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy