Mewa zachodnia


Mewa zachodnia w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Mewa zachodnia[3] (Larus occidentalis) – gatunek dużego ptaka z rodziny mewowatych (Laridae).

Rozmiary
Długość ciała 56–66 cm; rozpiętość skrzydeł 120–144 cm; masa ciała 800–1250 g[4]. Głowa mewy zachodniej
Wygląd
Biały tułów, żółty dziób, ciemne oczy, różowe nogi, płaszcz łupkowoszary (południowa Kalifornia) do szarego (środkowa i północna Kalifornia), z białymi obrzeżeniami tylnej krawędzi skrzydeł oraz czarnymi końcami skrzydeł z białymi plamkami. Na spodzie ciała widać ciemne lotki II rzędu. W upierzeniu zimowym głowa ciemniejsza. Młode pierwszoroczne są szarobrązowe. Kiedy skończą 2 lata, mają brązowe plamki, biały spód, płaszcz szarawy. W trzecim roku białe z ciemnymi kreskami i szarobrązowym płaszczem.
Zasięg, środowisko
Środkowo-zachodnie i południowo-zachodnie wybrzeże Pacyfiku. Zimuje na południu zasięgu występowania.
Podgatunki
Wyróżnia się dwa podgatunki L. occidentalis[5]:
Status
Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznaje mewę zachodnią za gatunek najmniejszej troski (LC – Least Concern)[2]. Liczebność populacji w 2009 roku szacowano na 115 500 – 118 500 osobników[2].


Przypisy | edytuj kod

  1. Larus occidentalis, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b c Larus occidentalis. Czerwona księga gatunków zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
  3. Systematyka i nazwa polska za: P. Mielczarek & M. Kuziemko: Podrodzina: Larinae Rafinesque, 1815 - mewy (wersja: 2020-01-24). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2020-06-29].
  4. Western Gull (ang.). W: All About Birds [on-line]. Cornell Lab of Ornithology. [dostęp 2020-06-29].
  5. F. Gill, D. Donsker & P. Rasmussen (red.): Noddies, gulls, terns, auks (ang.). IOC World Bird List (v10.1). [dostęp 2020-06-29].

Bibliografia | edytuj kod

  • Andrew Gosler: Atlas ptaków świata. Warszawa: MULTICO Oficyna Wydawnicza, 2000. ISBN 83-7073-059-0.

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Mewa zachodnia" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy