Mrówczan sodu


Mrówczan sodu w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Mrówczan sodu, HCOONa – organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu mrówkowego.

Spis treści

Właściwości | edytuj kod

Mrówczan sodu jest białym higroskopijnym ciałem stałym, rozpuszczalnym w wodzie. Odczyn pH jego roztworów wodnych wynosi 7,0–8,5.

Otrzymywanie | edytuj kod

Mrówczan sodu produkowany jest przemysłowo przez absorpcję pod ciśnieniem tlenku węgla w stałym wodorotlenku sodu 160 °C:

CO + NaOH → HCOONa

Mrówczan sodu powstaje także w reakcjach:

2 HCHO + NaOH → CH3OH + HCOONa

Zastosowanie | edytuj kod

Mrówczan sodu jest stosowany w przemyśle chemicznym do produkcji kwasu mrówkowego i kwasu szczawiowego.

Jest też stosowany w przemyśle skórzanym, włókienniczym, papierniczym (służy do impregnacji drewna), perfumeryjnym (do produkcji perfum) oraz paszowym (jako dodatek do pasz dla bydła).

Mrówczan sodu jest środkiem konserwującym żywność (E237). Jest też odczynnikiem analitycznym, wykorzystuje się go w syntezie chemicznej.

Toksyczność | edytuj kod

Przy kontakcie ze skórą i po spożyciu występuje podrażnienie skóry oraz błon śluzowych jamy ustnej, gardła, przełyku i przewodu pokarmowego.

Jego opary działają drażniąco na drogi oddechowe, wywołują kaszel i duszności.

Pierwsza pomoc | edytuj kod

Przy kontakcie z oczami lub skórą należy przemyć je dużą ilością wody.

W wypadku spożycia należy podać choremu dużą ilość wody i spowodować wymioty.

Należy też skonsultować się z lekarzem.

Działanie na organizmy wodne | edytuj kod

Toksyczność dla niektórych organizmów wodnych:

  • Jaź – 1000 mg/l/48 h
  • Dafnia (rozwielitka) – 1000 mg/l/24 h
  • Bakterie Pseudomonas putida – 5725 mg/l/18 h

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne: Farmakopea Polska X. Warszawa: Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, 2014, s. 4276. ISBN 978-83-63724-47-4.

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Mrówczan sodu" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy