Mundżak czarny


Mundżak czarny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Mundżak czarny[3] (Muntiacus crinifrons) – ssak z rodziny jeleniowatych, jeden z większych gatunków rodzaju Muntiacus. Gatunek słabo poznany.

Spis treści

Występowanie i biotop | edytuj kod

Południowo-wschodnie Chiny (prowincje Anhui, Fujian, Jiangxi i Zhejiang) i północna Mjanma. Zasiedla górzyste, leśne tereny na wysokości 800–1000 m n.p.m.

Charakterystyka ogólna | edytuj kod

Ubarwienie czarne do ciemnobrązowego. Ogon mundżaka czarnego jest dłuższy niż u pozostałych mundżaków. Samce są terytorialne.

Gatunek roślinożerny – w odróżnieniu od kilku innych przedstawicieli Muntiacus, u mundżaka czarnego nie stwierdzono przypadków zjadania organizmów zwierzęcych. Dorosłe osobniki, poza okresem godowym, prowadzą samotniczy tryb życia. Żyją prawdopodobnie 10–12 lat.

Zagrożenia i ochrona | edytuj kod

Mundżaki czarne są poławiane dla mięsa i skór. Zostały objęty konwencją waszyngtońską CITES (załącznik I)[4].

W Czerwonej księdze gatunków zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów zostały zaliczone do kategorii (vulnerable – narażony na wyginięcie)[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. Muntiacus crinifrons, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. a b Harris, R.B. 2008, Muntiacus crinifrons, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.2 [dostęp 2015-08-31]  (ang.).
  3. Nazwa polska za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 175. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. Appendices I, II and III of CITES (ang.). cites.org, 12 czerwca 2013. [dostęp 2013-06-26].

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Mundżak czarny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy