Mustela felipei


Łasica kolumbijska w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Mustela felipei) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Łasica kolumbijska[3] (Mustela felipei) – bardzo rzadki gatunek małego drapieżnego ssaka z rodziny łasicowatych (Mustelidae) znany tylko z departamentów Huila i Cauca w Kolumbii[4] i pobliskiej północnej części Ekwadoru (gdzie zaobserwowano tylko jednego osobnika)[2].

Umaszczenie wierzchu ciała i ogona czarno-brązowe, spód ciała pomarańczowo-żółto-brązowy. Futro dość długie[5]. Długość ciała około 22 cm, ogon około 11 cm[4].

Łasica kolumbijska wydaje się zamieszkiwać tylko tereny brzegów rzek na wysokościach 1700-2700 m n.p.m.. Biorąc pod uwagę intensywne wylesianie jego małego terenu występowania i fakt, że zaobserwowano łącznie mniej niż 10 osobników[2] łasica kolumbijska może być najrzadziej spotykanym drapieżnikiem w Ameryce Południowej[5]. Z tego powodu gatunek został oznaczony jako zagrożony w Czerwonej Księdze IUCN[2].

Bardzo niewiele wiadomo o zachowaniach i zwyczajach łasicy kolumbijskiej, ale niektóre jego cechy, na przykład błony pławne sugerują ziemnowodny tryb życia[5].

Przypisy | edytuj kod

  1. Mustela felipei, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b c d J.F.J.F. González-Maya J.F.J.F. i inni, Mustela felipei, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.2 [dostęp 2015-07-19]  (ang.).
  3. Systematyka i nazwy polskie za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 160. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. a b John Frederick Eisenberg, Redford, Kent Hubbard: Mammals of the Neotropics: The Central Neotropics: Ecuador, Peru, Bolivia, Brazil (vol. 3). Chicago: University of Chicago Press, 1999, s. 624. ISBN 978-0-226-19542-1.
  5. a b c Novak, R. M. 1999. Walker's Mammals of the World. 6th edition. Johns Hopkins University Press, Baltimore. ​ISBN 0-8018-5789-9

Bibliografia | edytuj kod

  • R. J. Izor i N. E. Peterson. 1985. Notes on South American weasels. Journal of Mammalogy 66: 788–790.
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Mustela felipei" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy