Mycobacterium bovis


Mycobacterium bovis w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Mycobacterium bovis – tlenowa, wolno rosnąca bakteria należąca do rodziny Mykobakterii, będąca przyczyną gruźlicy u bydła. Spokrewniona z ludzkim prątkiem gruźlicy; może w szczególnych przypadkach wywoływać zachorowania u ludzi, łamiąc barierę gatunkową.

M. bovis jest zazwyczaj przenoszone na ludzi drogą zainfekowanego mleka, aczkolwiek może się rozprzestrzeniać także drogą powietrzną. Obecnie zakażenia u ludzi są raczej rzadkie, związane głównie ze złym procesem pasteryzacji lub piciem mleka niepasteryzowanego. Ma to miejsce szczególnie w krajach rozwijających się[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. O'Reilly LM, Daborn CJ.. The epidemiology of Mycobacterium bovis infections in animals and man: a review.. „Tuber Lung Dis.”. 76 (Suppl 1), s. 1-46, Aug 1995. PMID: 7579326

Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Mycobacterium bovis" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy