Mydaus javanensis


Fetornik sundajski w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Mydaus javanensis) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Fetornik sundajski[4], teledu[5] (Mydaus javanensis) – gatunek ssaka z rodziny skunksowatych[6].

Spis treści

Średnie wymiary | edytuj kod

  • Długość ciała - 37,5-51 cm
  • Długość ogona - 5-7,5 cm

Występowanie | edytuj kod

Występuje w gęstych lasach Sumatry, Borneo i Jawy.

Tryb życia | edytuj kod

Fetornik sundajski wydziela szczególnie ostro pachnącą substancję zapachową. Zapach ten jest równie nieznośny jak woń wydzieliny skunksa. Gdy fetornik sundajski czuje się zagrożony lub jest wystraszony, podnosi ogon do góry i wytryskuje strumień cuchnącego płynu. Podobnie jak piżmo substancja ta, w silnym stężeniu odrażająco cuchnąca, po rozcieńczeniu nabiera przyjemnego słodkawego zapachu, więc niegdyś był ważnym surowcem używanym do produkcji perfum. Fetornik sundajski jest aktywny w nocy. Zamieszkuje nory, w których spędza dzień. Żywi się różnymi niewielkimi zwierzętami m.in. owadami.

Przypisy | edytuj kod

  1. Mydaus javanensis, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  2. A.G. Desmarest: Mammalogie, ou, Description des espèces de mammifères. Cz. 1. Paris: Chez Mme. Veuve Agasse, imprimeur-libraire, 1820, s. 187. (fr.)
  3. A. Wilting, J.W. Duckworth, E. Meijaard, J. Ross, A. Hearn & A. Ario: Mydaus javanensis (ang.). The IUCN Red List of Threatened Species, 2017. [dostęp 2019-06-29].
  4. W. Cichocki, A. Ważna, J. Cichocki, E. Rajska-Jurgiel, A. Jasiński & W. Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 163. ISBN 978-83-88147-15-9. (pol. • ang.)
  5. Zygmunt Kraczkiewicz: SSAKI. Wrocław: Polskie Towarzystwo Zoologiczne - Komisja Nazewnictwa Zwierząt Kręgowych, 1968, s. 81, seria: Polskie nazewnictwo zoologiczne.
  6. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Mydaus javanensis. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 2013-07-09]
Na podstawie artykułu: "Mydaus javanensis" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy