Myrciaria cauliflora


Plinia cauliflora w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Myrciaria cauliflora) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Plinia caulifloragatunek rośliny z rodziny mirtowatych. Pochodzi z regionu Mata Atlântica, występuje głównie w stanach Minas Gerais, Goiás oraz São Paulo[2] w Brazylii[3].

Spis treści

Morfologia | edytuj kod

Kwiaty

Pokrój: Wolno rosnący wiecznozielony krzew lub nisko i mocno rozgałęzione drzewo, osiągające do 15 m wysokości. Drzewo wyrastające z nasiona owocuje dopiero po 10–20 latach, ze szczepki po 5 latach.

Liście
Naprzeciwległe, lancetowate do eliptycznych, do 10 cm długości.
Kwiaty
Biało-żółte, rosnące bezpośrednio na pniu i konarach w gronach po cztery. W sprzyjających warunkach kwiaty i owoce pojawiają się kilka razy w roku.
Owoce
Okrągłe, o średnicy 3–4 cm, rosnące bezpośrednio na pniu i gałęziach, nadając drzewu charakterystyczny wygląd. Skórka czarno-fioletowa, miąższ słodki, biały, przeźroczysty, podobny do winogron. Wewnątrz jedno do czterech nasion.

Zastosowanie | edytuj kod

  • Smaczne owoce (międzynarodowa nazwa handlowa: jabuticaba) są bardzo popularne w Brazylii, spożywane zazwyczaj na surowo. Są jednak bardzo nietrwałe i z tego względu równie często przerabiane na dżemy, galaretki, soki, wina i inne napoje alkoholowe.

Przypisy | edytuj kod

  1. Plinia cauliflora (Mart.) Kausel. W: The Plant List. Version 1.1 [on-line]. [dostęp 2017-07-08].
  2. Taxonomy – GRIN-Global Web v 1.10.1.5 (ang.). U.S. National Plant Germplasm System. [dostęp 2018-03-27].
  3. Jaboticaba (ang.). California Rare Fruit Growers, Inc. [dostęp 2011-06-11].

Bibliografia | edytuj kod

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Myrciaria cauliflora" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy