Nadtlenek baru


Nadtlenek baru w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Niebezpieczeństwo

Nadtlenek baru, BaO2nieorganiczny związek chemiczny z grupy nadtlenków. Jest utleniaczem stosowanym m.in. do bielenia[2] i w pirotechnice[6].

Otrzymywanie | edytuj kod

Nadtlenek baru może zostać otrzymany poprzez ogrzewanie tlenku baru w temperaturze 500 °C w powietrzu lub tlenie[2]:

2BaO + O2 → 2BaO2

Właściwości | edytuj kod

Nadtlenek baru jest białoszarym ciałem stałym krystalizującym w układzie tetragonalnym. W temperaturze 700 °C rozkłada się do tlenku baru i tlenu. Rozkłada się także w niższych temperaturach, jednak znacznie wolniej. Z rozcieńczonymi kwasami tworzy nadtlenek wodoru[2]:

BaO2 + 2HCl → BaCl2 + H2O2

Jest bardzo słabo rozpuszczalny w wodzie[7], w której rozkłada się powoli z wytworzeniem wodorotlenku baru[2].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b c d e f CRC Handbook of Chemistry and Physics, David R.D.R. Lide (red.), wyd. 90, Boca Raton: CRC Press, 2009, s. 4-50, ISBN 978-1-4200-9084-0 .
  2. a b c d e f Pradyot Patnaik: Handbook of Inorganic Chemicals. McGraw-Hill, 2003, s. 90–91. ISBN 0-07-049439-8.
  3. a b Nadtlenek baru (ang.) w wykazie klasyfikacji i oznakowania Europejskiej Agencji Chemikaliów. [dostęp 2015-04-07].
  4. a b c Nadtlenek baru (nr 11428) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Polski. [dostęp 2012-06-22]. (przeczytaj, jeśli nie wyświetla się prawidłowa wersja karty charakterystyki)
  5. Nadtlenek baru (nr 11428) (ang.) – karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich (Merck KGaA) na obszar Stanów Zjednoczonych. [dostęp 2012-06-22]. (przeczytaj, jeśli nie wyświetla się prawidłowa wersja karty charakterystyki)
  6. Barium peroxide (ang.). Hummel Croton. [dostęp 2012-06-22].
  7. Nadtlenek baru (ICSC: 0381) (pol. • ang.) – międzynarodowa karta bezpieczeństwa chemicznego (ICSC), Międzynarodowa Organizacja Pracy. [dostęp 2012-06-22].
Na podstawie artykułu: "Nadtlenek baru" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy