Niećwierk puklerzówka


Niećwierk puklerzówka w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Niećwierk puklerzówka (Cyrtaspis scutata) – gatunek owada prostoskrzydłego zaliczanego do nadrzewkowatych (Meconematinae)[1]. Trudny do zaobserwowania ze względu na nadrzewny tryb życia[2].

Występuje w zachodniej części obszaru śródziemnomorskiego – w południowo-zachodniej Europie i północno-zachodniej Afryce. W Polsce stwierdzony został jako gatunek synantropijny, nie występuje w stanie naturalnym. Został zawleczony z transportem roślin cieplarnianych. Wykazano go w latach 20. XX wieku (przed 1926) jako Cyrtaspis variopicta Costa, 1860 z cieplarni Ogrodu Botanicznego w Poznaniu[3]. Od połowy XX wieku nie potwierdzono jego występowania w kraju[4].

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Eades, D.C.; D. Otte; M.M. Cigliano & H. Braun: Orthoptera Species File: subfamily Meconematinae Burmeister 1838 (ang.). [dostęp 17 września 2010].
  2. François Veneau: Les Orthoptères du marais de Saint-Georges-de-Rex. 2005, seria: Deux-Sèvres (79).
  3. Fauna Polski - charakterystyka i wykaz gatunków. Bogdanowicz W., Chudzicka E., Pilipiuk I. i Skibińska E. (red.). T. II. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2007. ISBN 978-83-881470-7-4.
  4. Władysław Bazyluk, Anna Liana: Prostoskrzydłe - Orthoptera. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2000, seria: Katalog Fauny Polski cz. 17, z. 2. ISBN 83-85192-94-8.
Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Niećwierk puklerzówka" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy