Nocek ostrouszny


Nocek ostrouszny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Nocek ostrouszny[3] (Myotis oxygnathus) – gatunek ssaka z rzędu nietoperzy z rodziny mroczkowatych[1]. W dawniejszej polskiej literaturze zoologicznej nazwą nocek ostrouszny (lub ostrouchy) określano dwa gatunki: Myotis oxygnathus oraz Myotis blythii[4]. W wydanej w 2015 roku przez Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk publikacji „Polskie nazewnictwo ssaków świata” nazwę „nocek ostrouszny” przypisano gatunkowi M. oxygnathus, zaś M. blythii otrzymał nazwę nocek wschodni[3].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Manuel Ruedi, Benoît Stadelmann, Yann Gager, Emmanuel J.P. Douzery, Charles M. Francis, Liang-Kong Linf, Antonio Guillén-Serventg, Alice Cibois. Molecular phylogenetic reconstructions identify East Asia as the cradle for the evolution of the cosmopolitan genus Myotis (Mammalia, Chiroptera). „Molecular Phylogenetics and Evolution”. 69 (3), s. 437–449, 2013. Elsevier. DOI: 10.1016/j.ympev.2013.08.011 (ang.). 
  2. Myotis oxygnathus[1], w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
  3. a b Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  4. Kazimierz Kowalski (redaktor naukowy), Adam Krzanowski, Henryk Kubiak, G. Rzebik-Kowalska, L. Sych: Mały słownik zoologiczny: Ssaki. Wyd. IV. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1991. ISBN 83-214-0637-8.
Na podstawie artykułu: "Nocek ostrouszny" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy