Nutella


Nutella w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Nutella

Nutella – krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów laskowych i kakao, produkcji włoskiej firmy Ferrero. Jest wykorzystywany do kanapek, ciastek, ciast (w tym tortów) i wielu innych słodkich produktów spożywczych. Światowy Dzień Nutelli jest obchodzony 5 lutego.

Składniki | edytuj kod

Składniki Nutelli: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja); wanilina[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. a b Ferrero Polska – Nutella. [dostęp 2016-08-15].
  2. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.)

Linki zewnętrzne | edytuj kod

Kontrola autorytatywna (znak towarowy):
Na podstawie artykułu: "Nutella" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy