Nyctomys sumichrasti


Nadrzewek kolonijny w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii (Przekierowano z Nyctomys sumichrasti) Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Nadrzewek kolonijny[5] (Nyctomys sumichrasti) – gatunek gryzoni z rodziny chomikowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju nadrzewek (Nyctomys)[2], zamieszkujący niziny i niskie zadrzewione pasma górskie w Meksyku (od południowej części stanu Jalisco do południowych terenów stanu Veracruz i na południe aż do Panamy. Jest roślinożercą i prowadzi nocny tryb życia[2][3].

Spis treści

Systematyka | edytuj kod

Rodzaj Nyctomys jest według obecnej systematyki monotypowy, a jego jedynym gatunkiem jest nadrzewek kolonijny. Należy do gryzoni z rodziny chomikowatych[2]. Nazwa rodzajowa Nyctomys pochodzi od greckich słów: nyx oznaczającego noc oraz mys znaczącego „mysz”. Epitet gatunkowy sumichrasti jest eponimem upamiętniającym francuskiego zoologa François Sumichrasta, odkrywcę pierwszego okazu N. sumichrasti[6][2]. Lokalne nazwy N. sumichrasti: ratón trepador, rata cosechadora de Sumichrasti oraz rata vespertina[2].

W obrębie gatunku wyodrębnia się 9 podgatunków[3]:

Budowa ciała | edytuj kod

Nadrzewek kolonijny jest gryzoniem średniej wielkości, pod względem morfologicznym bardzo podobnym do bliskiego krewnego nocouszka jukatańskiego (Otonyctomys hatti)[7], ma jednak ciemniejszą sierść. Główne różnice między tymi dwoma gatunkami można zauważyć porównując anatomiczne wymiary czaszek. N. sumichrasti ma dużą głowę. Uszy są krótkie. Ogon jest długi, mocny (stanowi około 50% łącznej długości ciała) i pokryty sierścią. Na końcu ogona włosy są dłuższe, a bliżej podstawy krótsze. Ubarwienie części grzbietowej jest śniado-brązowe, przechodzące w pomarańczowe, a w części brzusznej – kremowe. Łapy są krótkie i szerokie, palce długie. Wibryssy ma długie. Wokół oczu obwódki z jaśniej wybarwionej sierści. Dymorfizm płciowy przejawia się w większej masie ciała samców. Wzór zębowy O. sumichrasti: 1003 1003 {\displaystyle {\tfrac {1003}{1003}}} [2].

Tryb życia | edytuj kod

Osobniki schwytane przez naukowców prowadziły nocny tryb życia i mieszkały na drzewach[2].

Cykl życiowy | edytuj kod

Samica może rodzić zarówno w porze suchej, jak i deszczowej. Po ciąży trwającej 30–38 dni, rodzi się zwykle 1–3 młodych (średnio 2). Są ślepe, z częścią grzbietową pokrytą sierścią. Ich masa ciała wynosi około 4,7 g. Po około 2 tygodniach młode zaczynają samodzielnie się wspinać. Oczy otwierają po 15–18 dniach. Opieka matki kończy się mniej więcej w tym samym czasie i młode opuszczają gniazdo. Dojrzałość płciową uzyskują po około 75 dniach. Zoolodzy określili długość życia osobnika hodowanego w niewoli na 5 lat i 2 miesiące[2].

Rozmieszczenie geograficzne | edytuj kod

Nadrzewek kolonijny jest gatunkiem endemicznym zamieszkującym wyłącznie tereny nizinne i niskie zadrzewione pasma górskie w Meksyku: od południowej części stanu Jalisco do południowych terenów stanu Veracruz – z wyłączeniem półwyspu Jukatan i na południe aż do Panamy[2][3].

Ekologia | edytuj kod

Nadrzewek kolonijny żywi się owocami i nasionami. Chętnie zjada owoce śliwca purpurowego, Jacquinia pungens, Cordia diversifolia z rodziny ogórecznikowatych, Cresentia alata, Terminalia catappa, Psychotria gracilis. Naukowcy odnotowali spożywanie przez N. sumichrasti liści Daphnopsis americana, które zawierają kilka trujących związków. Zwierzęta zjadały jednak tylko boczne części i końcówkę młodych liści, unikając części środkowej[2]. Sporadycznie N. sumichrasti żywią się także owadami[2][4].

Przypisy | edytuj kod

  1. Nyctomys sumichrasti, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online]  (ang.).
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q John L. Hunt, James E. Morris, Troy L. Best. Nyctomys sumichrasti. „Mammalian Species”. 754, s. 1–6, 2004. American Society of Mammalogists. DOI: 10.1644/825.1 (ang.). Sprawdź autora:1.
  3. a b c d e f g h Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Nyctomys sumichrasti. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 14 października 2012]
  4. a b Nyctomys sumichrasti, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species [online]  (ang.).
  5. Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk, 2015, s. 297. ISBN 978-83-88147-15-9.
  6. S.T. Alvarez-Castañeda, S. Alvarez. Etimología de los géneros de mamíferos mexicanos. „Ciencia”. 47, s. 39–49, 1996 (hiszp.). 
  7. Cristina MacSwiney, Silvia Hernandez-Betancourt, Rafael Avila-Flores. Otonyctomys hatti (Rodentia: Cricetidae). „Mammalian Species”. 825, s. 1–5, 2009. American Society of Mammalogists. DOI: 10.1644/825.1 (ang.). 
Kontrola autorytatywna (takson):Identyfikatory zewnętrzne:
Na podstawie artykułu: "Nyctomys sumichrasti" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy