Ogłodek brzozowiec


Ogłodek brzozowiec w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Żerowisko

Ogłodek brzozowiec (Scolytus ratzeburgi) – gatunek chrząszcza z rodziny kornikowatych. Występuje w Europie od Hiszpanii po Rosję[1].

Spis treści

Cechy rozpoznawcze | edytuj kod

Największy z ogłodków żyjących w Polsce o wymiarach 4,5-7 mm i smolistoczarnym, błyszczącym ciele. Pokrywy skrzydłowe są niekiedy jaśniejsze o barwie czerwonobrunatnej. Pierwszy odcinek odwłoka wznosi się ostro do góry. Samiec na 3 sternicie odwłokowym ma pośrodku duży, guzikowaty wyrostek, a na 4 sternicie licząc od środka – wyraźne zgrubienie. Samica na segmentach odwłoka wyrostków nie posiada. Czoło owada jest płaskie, pokryte gęstymi, żółtymi włoskami. Rośliną żywicielską tego owada jest tylko brzoza. Owad zimuje w postaci larwy. Roi się w czerwcu i lipcu.

Obraz żerowania | edytuj kod

Ogłodek wywodzi się pod korą. Żerowiskiem jest chodnik macierzysty pojedynczy, jednoramienny, podłużny, często rozpoczynający się hakowatym wygięciem. Długość chodnika wynosi do 10 cm i szerokość 3-4,5 mm. W chodniku macierzystym znajdują się liczne otwory wentylacyjne. Chodniki larwalne do 60 sztuk, ułożone szeregowo, gęsto obok siebie, długości do 25 cm i często faliste, naruszające biel drewna, a zakończone kolebkami poczwarkowymi zagłębionymi w korze.

Ekologia | edytuj kod

Generacja tego gatunku jest jednoroczna. Ogłodek brzozowiec jest gatunkiem monogamicznym i monofagicznym. Występuje na terenie całego kraju.

Znaczenie gospodarcze | edytuj kod

Atakuje osłabione brzozy od wierzchołka ku dołowi. Zakłada swoje żerowiska na konarach, gałęziach i pniach. Występuje też na zdrowych drzewach, powodując ich obumieranie.

Przypisy | edytuj kod

  1. Scolytus ratzeburgi. W: Fauna Europaea [on-line]. [dostęp 2014-11-03].
Na podstawie artykułu: "Ogłodek brzozowiec" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy