Ogniczek większy


Ogniczek większy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Ogniczek większy (Pyrochroa coccinea) – owad z rzędu chrząszczy. Długość 14–15 mm. Tułów i głowa czarne, pokrywy i przedplecze czerwone. Czułki ząbkowane. Samice składają jaja w szczelinach kory lub pniakach. Z jaj wylęgają się drapieżne larwy żywiące się larwami i poczwarkami innych owadów. Czas przeobrażenia zupełnego trwa 2 lata. Przy słabych warunkach i braku pokarmu wśród larw może dojść do kanibalizmu.

Występowanie | edytuj kod

Ogniczek występuje na brzegach lasów liściastych i mieszanych w Europie północnej i środkowej. Pospolity także w Polsce. Okres występowania stadium dorosłego przypada od kwietnia do lipca. Często spotykany, zwłaszcza latem, na kwiatach roślin baldaszkowatych.

Zobacz też | edytuj kod

Identyfikatory zewnętrzne (takson):
Na podstawie artykułu: "Ogniczek większy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy