Olej aloesowy


Olej aloesowy w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Olej aloesowy – olejek otrzymywany z liści aloesu zwyczajnego (Aloe vera). Jest to olej o jasnożółtym zabarwieniu i relatywnie neutralnym zapachu.

Zastosowanie | edytuj kod

  • W kosmetyce stosowany najczęściej w maściach leczniczych przy suchej, pękającej, odwodnionej, zanieczyszczonej skórze, przy poparzeniach słonecznych, a także przy suchych włosach. Otrzymuje się go zazwyczaj z drobno pokrojonych liści aloesu macerowanych najczęściej w oleju sezamowym, sojowym lub rzepakowym. Olej z Aloe vera aktywuje funkcjonowanie skóry, reguluje wilgotność, wspomaga odbudowywanie nowych komórek, działa ukrwiająco, ochronnie, napinająco i uspokajająco. Przy poparzeniach słonecznych nakładać czysty olej zmieszany z lawendowym olejkiem eterycznym (ilość lawendy – do 2%).
  • W starożytności żywicę aloesową wykorzystywano do balsamowania zwłok. Otrzymywano ją z aloesu zwyczajnego lub aloesu sokotrzańskiego (Aloe succotrina) z pociętych lub zmiażdżonych liści, które układano na koziej skórze w zagłębieniu w ziemi. Sok aloesu tężał przez około 3 miesiące, znacznie przyspieszano ten proces przez podgrzewanie na miedzianych blachach. U Żydów balsamowanie zwłok polegało na owijaniu ich lnianym płótnem, które nasycano maścią zawierającą oleje aloesowy i mirrę. Ilość zużytej maści zależała od statusu zmarłego. Józef Flawiusz podaje, że po śmierci Heroda maść do balsamowania jego zwłok niosło 500 niewolników, do balsamowania Gamaliela wymienionego w Dziejach apostolskich zużyto ok. 22,5 kg[1].

Przypisy | edytuj kod

  1. Zofia Włodarczyk: Rośliny biblijne. Leksykon. Kraków: Instytut Botaniki im. W. Szafera PAN, 2011. ISBN 978-83-89648-98-3.

Przeczytaj ostrzeżenie dotyczące informacji medycznych i pokrewnych zamieszczonych w Wikipedii.

Na podstawie artykułu: "Olej aloesowy" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy