Ossobuco


Ossobuco w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Ossobuco

Ossobuco (dosł. kość z dziurą) – potrawa kuchni włoskiej wywodząca się z Lombardii.

Opis | edytuj kod

Najbardziej znanym wariantem potrawy jest ossobuco alla Milanese, przyrządzane z pokrojonej na plastry giczy cielęcej, którą następnie obsmaża się na maśle, a potem dusi w białym winie po dodaniu pomidorów, czosnku i cebuli. Pod koniec duszenia całość posypuje się otartą skórką cytrynową lub pomarańczową. Przed podaniem posypuje się dodatkowo siekanym jajkiem oraz nacią pietruszki. W Mediolanie ossobuco polewa się specjalnym sosem gremolata. Jako dodatek serwuje się ryż zabarwiony szafranem. Najbardziej specyficznym dodatkiem jest jednak szpik wydobyty wykałaczką z kości użytych do gotowania potrawy.

Bibliografia | edytuj kod

  1. HannaH. Szymanderska HannaH., Kobiece udka i inne potrawy o osobliwych nazwach, Warszawa: Prószyński i Spółka, 2002, s. 8, ISBN 83-7337-085-4, OCLC 751563190 .
Na podstawie artykułu: "Ossobuco" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy