Owoce jadalne


Owoce jadalne w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania Różne owoce

Owoce jadalne – jadalne części drzew lub krzewów[1] będące z punktu widzenia morfologii roślin owocami lub owocostanami. Rośliny uprawne, z których się je uzyskuje nazywane są drzewami i krzewami owocowymi. Ich uprawą zajmuje się sadownictwo (dział ogrodnictwa). Uprawiane są w sadach, ogrodach i na plantacjach, rzadziej pozyskiwane są ze stanowisk naturalnych (z lasów).

Gruszki Śliwki Cytryny

Zalicza się do nich:

Maliny Winogrona Truskawki

Poza tym, znaczenie lokalne mają:

Owoce jadalne można poddawać procesom:

Przypisy | edytuj kod

  1. Wyjątkowo za owoce kulinarne uważane są owoce bylin takich jak truskawka czy ananas. W pozostałych przypadkach owoce roślin zielnych uważane są za warzywa (np. dynia, pomidor, ogórek).
  2. Nomenklatura Scalona (CN) stanowiąca obowiązującą urzędowo klasyfikację towarów w Unii Europejskiej

Zobacz też | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Owoce jadalne" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy