Półprodukt


Półprodukt w encyklopedii

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Półprodukt - wyrób, który przeszedł wstępne etapy procesu technologicznego i stanowi materiał wyjściowy do wytwarzania wyrobów gotowych (finalnych)[1].

Przykładem półproduktu mogą być odlewy hutnicze do dalszej obróbki, płynne żeliwo czy ciasto chlebowe w czasie wyrabiania. Półproduktami są też wszelkie części składowe gotowego produktu, które same w sobie nie są użyteczne.

Zobacz też | edytuj kod

Przypisy | edytuj kod

  1. Aleksandra Procner, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, WSiP, Warszawa, 1999, t. 1, s. 20, ​ISBN 83-02-02789-8

Bibliografia | edytuj kod

Na podstawie artykułu: "Półprodukt" pochodzącego z Wikipedii
OryginałEdytujHistoria i autorzy